Daarom is sparen belangrijk

Veertig procent van de Nederlanders spaart niet. Een kapotte wasmachine is dan dus geen wasmachine. Meedoen aan een alcoholpauze betekent niet alleen genieten van lichamelijke, maar ook van financiële voordelen. Dat uitgespaarde geld kun je aan allerlei leuke zaken besteden. Maar je kunt het ook sparen. Want sparen is belangrijk.

Spaargeld geeft financiële rust

Zorgen om geld zijn vreselijk. Een goede buffer achter de hand hebben, zorgt voor rust. Op deze manier slaat een financiële tegenvaller (hè bah, je laptop doet het niet meer) je niet direct uit het lood. Probeer iedere maand een vast bedrag te sparen. Het liefst door middel van een automatische overschrijving. Dan hoef je er zelf niet aan te denken.

Grote uitgaven doen

Iedereen moet in zijn leven meerdere grote uitgaven doen. Is het niet een nieuwe koelkast, dan is het wel je oude schuur vervangen met een nieuw exemplaar. Of wat te denken van dat nieuwe huis? Over grote uitgaven gesproken. Grote uitgaven zijn uiteraard voor iedereen anders, maar het gevoel is universeel. ‘Slik, wat een boel geld.’ Als je weet dat er een grote uitgave aan zit te komen, spaar er dan alvast voor.

Rekening houden met de toekomst

Iets achter de hand hebben, is een prettig idee wanneer je een extra dure maand hebt gehad of wanneer je inkomsten tegenvallen bijvoorbeeld wanneer je een zelfstandige bent. Want een wasmachine houdt geen rekening met jouw inkomsten. Onverwachte tegenvallers kunnen beter worden opgevangen (zowel financieel als mentaal) als er wat spaargeld op je rekening staat.

Dromen laten uitkomen

Sparen voor noodzakelijke grote uitgaven of onverwachte tegenvallers is vooral sparen, zodat je niet spontaan in de stress schiet als er op korte termijn een bepaald bedrag moet worden betaald. Maar sparen kan ook heel leuk zijn. Misschien heb je altijd gedroomd van een mooie reis? Als je je zinnen hebt gezet om een bepaald spaardoel te behalen, is het goed om die droom te visualiseren. Hang een plaatje van jouw droom op je koelkast. Droom je van een gezinsvakantie op een Grieks eiland? Hang een foto op en ‘nee zeggen’ tegen andere, minder zinnige, aankopen wordt een stuk gemakkelijker.

Lenen is balen en betalen

Geld moeten lenen voor iets dat niet kan worden uitgesteld, is balen. Want de rentes die boven op het geleende bedrag komen, zijn niet mis. Om die hoge rentes te omzeilen, kun je ervoor kiezen om het benodigde geld te lenen van vrienden. Maar dat kan de vriendschap onder druk zetten. Daarom is het beter om zelf een buffer op te bouwen.

Hoe groot zou je noodspaarpot moeten zijn?

Een goede vuistregel voor de hoogte van je buffer is de volgende:

Zorg dat er in je noodspaarpot minimaal 6 x je maandelijkse uitgaven zit. Mocht je zonder werk te komen zitten, dan kun je ongeveer een half jaar vooruit.

Of bepaal hoe veel het kost om al je spullen/apparaten te laten vervangen. De kans dat alles in één keer kapot gaat of aan vervanging toe is, is klein. Maar het geeft wel rust dat er geen nood aan de man is wanneer én koelkast, én oven, én televisie de geest geven.

 

Bron: financemonkey.nl

Gerelateerd

Achtergrond

Esther aan het woord

Hier is er weer een uit de categorie: practice what you preach. De afgelopen twee jaar heb ik als teamleider mogen werken binnen het IkPas-team. Dit team is de hardwerkende…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat