Daag spijt, hamer en kater

Je wordt wakker en in je mond ligt een nestje dooie vogels. Je keel is gortdroog. Je maag komt in opstand en je hoofd bonst. En wat heb je gisteren allemaal gezegd en gedaan eigenlijk? Leren voor dat tentamen wordt vandaag helemaal niks. Wat fijn dat jij je hier op dit moment helemaal geen zorgen om hoeft te maken.

Misschien is het niet eens zo lang geleden dat je werd geplaagd door bovenstaande symptomen. Een kater kan gruwelijk zijn. Lichamelijk moet je er flink van bijkomen en mentaal kun je er ook een tik van krijgen. Want niet meer precies weten wat je hebt gedaan en gezegd is een naar gevoel. En als je dan ook nog eens je dag in rook ziet opgaan -want kater, dus geen puf- maakt dat de rottigheid compleet.

Kater

De belangrijkste boosdoener achter een kater is vochtverlies, ook wel nadorst genoemd. Alcohol moedigt je nieren aan om extra vocht uit te scheiden. Hierdoor moet je vaker plassen en droogt je lichaam uit. Het vochtverlies zorgt ervoor dat je je slap en moe voelt, en veroorzaakt een droge mond. Verder zorgt uitdroging ervoor dat het vocht dat zich tussen je hersenen en schedel bevindt, verdwijnt. Met als gevolg dat je hersenen tegen je schedel ‘botsen’, en dat is nogal pijnlijk.

Een andere oorzaak van je hoofdpijn en een trillerig gevoel the day after, is ‘aceetaldehyde’. Deze giftige stof ontstaat tijdens de afbraak van alcohol. Je lichaam probeert ook deze stof zo snel mogelijk af te breken. Heb je flinke hoofdpijn en moeite om je glas water recht te houden? Dan zijn dit twee aanwijzingen dat nog niet alle aceeltaldehyde is weggewerkt.

Als kers op de taart kun je je de volgende dag ook down voelen. Was je moe en wat somber toen je da dag ervoor begon met drinken? Grote kans dat je gevoel de volgende dag wordt versterkt door je kater.

Yes! Voor jou geen vette katers de komende maand. Hallo frisse ochtenden en goed humeur!

Spijt

Spijt is een emotie die we allemaal wel eens ervaren. Het gaat vaak gepaard met schaamte. Nog zo’n ongemakkelijk gevoel. In een dronken bui roepen dat je vriend een egoïst is, een onaardig of juist wanhopig appje sturen naar je ex, verdergaan met een date dan je eigenlijk van plan was…allemaal moves die je kunt missen als kiespijn. De volgende dag bereiken flarden van gesprekken en acties je bewustzijn. En met iedere nieuwe herinnering voel je je kleiner worden. Het enige wat je nu nog wilt is onder de dekens kruipen en straks een grote friet speciaal eten.

Wat lekker dat jij je hier op dit moment niet druk om hoeft te maken!

Studieprestaties

Effectief studeren lukt niet als de man met de hamer is langs geweest. Je leest wat er staat om het vervolgens weer net zo snel te vergeten. Een keer een studiedag skippen, kan op zich geen kwaad. Doe je dit met regelmaat, dan kan dit zijn weerslag hebben op je cijfers. Een langere periode van niet presteren door te veel drinken kan leiden tot onzekerheid en soms zelfs depressiviteit.

Onzekerheid? Depressiviteit? Jij bent aan het knallen, want je voelt je goed en sterk!

 

Gerelateerd

Achtergrond

Na het tandenpoetsen je mond spoelen met mondwater. Veel mensen geeft het een extra fris gevoel. Goed te begrijpen. Toch is het ook met dit middel een beetje opletten. Althans…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat