Brengt een pauze de vriendschap in gevaar?

Heftig zo’n titel. En toch is het iets waar veel pauzeerders of stoppers bang voor zijn. Want alcohol kan datgene zijn wat twee mensen of een groep met elkaar bindt. Als iemand besluit ‘niet meer mee te doen’, kan dit sociale gevolgen hebben. Tenminste dat denk je. Wij komen met een tegengeluid.

Alcohol drink je vaak tijdens sociale gelegenheden. Om iets te vieren, om je moed in te drinken of om te schitteren in sociale situaties. Als je pauzeert, voel je je misschien wel minder sprankelend of zelfverzekerd. Wat als je vrienden je nu ineens een stuk minder leuk vinden?

Draai het eens om

Stel dat een van jouw vrienden aangeeft (een tijd) niet meer te willen drinken. Zou jij hem of haar dan de rug toekeren? Nee toch? Dat doen ze dus ook niet bij jou. En als het toch gebeurt, dat een vriendschap stukloopt op een gezond voornemen, dan moet je je afvragen of het hier om een vriend of een drinkmaatje gaat?

Confronterend voor de ander

De aankondiging van een alcoholpauze kan meestal rekenen op veel bijval. Want tegenwoordig pauzeert half Nederland één of meerdere keren per jaar. Maar wat als de reacties minder begripvol zijn? Deze komen meestal van mensen, die het ongemakkelijk vinden om te horen dat jij wél de uitdaging aan durft te gaan. Het duwt hen met de neus op de eigen ongezonde feiten. Zo’n ‘Ah, doe niet zo saai’-reactie zegt dus meer over hun drinkgedrag dan over jouw alcoholpauze.

Zeg eens eerlijk…

Is alcohol echt zo’n vriendelijk bindmiddel? Als je over het randje gaat, dan kun je te veel delen, sneller beledigd raken, je somber voelen nadien, niet meer weten wat je doet, en andere sociale activiteiten missen omdat je kater te erg is…ook dat is wat alcohol kan doen.

Zoek andere manieren van socializen

Bij ‘even bijpraten’ hoort vaak een glas alcohol. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er zijn tal van andere activiteiten te bedenken waar geen bier of wijn bij komt kijken. Maak een wandeling, kook samen, doe mee aan een quiz of wat jullie dan ook leuk vinden om te doen.

Voordelen nuchter socializen

*Zonder alcohol voer je sneller echte gesprekken.

*Je vriendschappen zullen zich verdiepen.

*Je hoeft de volgende dag nooit te denken: ‘Heb ik dat echt gezegd?’

*Geen kater!

P.S: Het is ook geen schande om je angst te delen met je vrienden. Daar zijn jullie toch vrienden voor? Spreek je angst uit. Grote kans dat je direct gerustgesteld wordt.

Gerelateerd

Achtergrond

Comazuipen en bingedrinken

Jongeren die veel alcohol drinken om zo snel mogelijk dronken te worden. Dit wordt comazuipen, ook wel bingedrinken genoemd. Een gevaarlijk tijdverdrijf. Hier lees je wat er precies misgaat in…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat