Alternatieven voor het slaapmutsje

Er was een tijd dat we het ‘slaapmutsje’ als een hulpmiddel zagen om sneller in slaap te vallen en een kwalitatievere slaap te bereiken. Dit is deels waar. Ja, het slaapmutsje kan ervoor zorgen dat je eerder in slaap valt. Nee, het zorgt niet voor een betere slaapkwaliteit. Het schopt je slaapcyclus zelfs in de war.

De slaapcyclus werkt als volgt: de slaap bestaat uit droomslaap (REM-slaap) en gewone, diepe slaap (NREM-slaap). Tijdens de nacht doorloopt ons lichaam een aantal keren per nacht de cyclus. Je lichaam begint bij de NREM-slaap, om vervolgens over te gaan naar de REM-slaap en weer terug te gaan naar de NREM-slaap. Een slaapcyclus duurt ongeveer 90 minuten. Het drinken van alcohol voor het slapen, zorgt ervoor dat de diepe slaap toeneemt en de hoeveelheid droomslaap vermindert.

Verkeerde volgorde

Ook heeft het drinken van alcohol effect op de volgorde van je slaapcyclus. Alcohol zorgt ervoor dat de eerste diepe slaap (REM-slaap) naar voren wordt gehaald. Dit betekent dat je eerder droomt en de hersenen sneller alle informatie en indrukken van die dag moeten verwerken. Het tweede deel van de nacht vindt de REM-slaap veel later plaats, waardoor de hersenen overbelast raken. Doordat de diepe slaap niet evenredig plaatsvindt, treden er slaapproblemen op. Zoals slaapwandelen, praten in je slaap en slaapapneu. Daarnaast is er een verhoogde kans op heftige dromen of nachtmerries.

Een slaapmutsje, maar dan anders

Als je bewust kiest voor een alcoholpauze, dan is de kans dat je al slaapwandelend de koelkast plundert, de naam van de buurvrouw uitroept of intens droomt over je schoonmoeder vele malen kleiner. Maar het is natuurlijk wel jammer van dat slaapmutsje. Wij gingen daarom op zoek naar alternatieven waardoor je comfortabel aan je kwalitatieve nachtrust kunt beginnen.

-Kamillethee: werkt ontspannend. Vind je de smaak van deze theesoort iets te bitter? Doe er dan een lepel honing bij.

-Kokoswater: zit boordevol kalium. Een stof die een belangrijke rol speelt in je slaap-waakritme.

-Amandelmelk: barst van de magnesium. En dat is goed voor het behalen van een goede nachtrust. Behoort amandelmelk niet tot jouw favorieten? Probeer dan een shake met magnesiumpoeder.

-Lavendelthee: heeft een kalmerend en stressverlagend effect op de geest van de mens. Lekker zen in slaap vallen dus.

-Sojamelk: met aminozuur tryptofaan als grondstof voor serotonine en melatonine welke slaapbevorderend werken. Oftewel: goed alternatief slaapmiddel!

-Walnotensmoothie: ruil jij je sojamelk liever in voor iets notigs? Dan is de walnotensmoothie misschien iets voor jou. Deze beschikt ook over de nodige tryptofaan. Probeer eens de combinatie: walnoten, amandelmelk en banaan.

-Thee met citroenmelisse: werkt net als lavendel ontspannend. Lekker rozig worden op de bank, met een dekentje, een goede film en een kopje thee met citroenmelisse is een succesvol slaaprecept.

Welterusten!

 

 

Gerelateerd

Achtergrond

Tot hier en niet verder

Nederlanders staan open voor maatregelen die gezond eten en drinken stimuleren, maar het moet niet te dwingend worden. We willen wel moeite doen voor het verbeteren van onze gezondheid, maar…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat