Alcoholvrije alternatieven: cijfers & trends

Steeds meer mensen staan open voor alcoholvrije alternatieven, omdat de behoefte om te minderen met alcohol toeneemt. De markt springt hier handig op in en de alcoholvrije alternatieven schieten als paddenstoelen uit de grond. Wij praten je bij.

Eerst even wat cijfers: in 2021 voelde ‘nog maar’ 32% van de mensen de behoefte om te minderen wat betreft hun alcoholgebruik. In 2022 steeg dit percentage naar een meerderheid van 55%. Het niet-drinken van alcohol wordt dus steeds normaler. Dat jij een alcoholpauze houdt, is voor het merendeel van de bevolking dus heel logisch.

0.0 ja of nee?

Omdat een nuchtere levensstijl door veel mensen wordt gewaardeerd, zijn de alcoholvrije alternatieven inmiddels niet meer te tellen. De supermarkten liggen er vol mee. Alcoholvrije bieren vinden gretig aftrek en zelfs de alcoholvrije wijnen worden steeds beter. Maar voor wie ons een beetje kent: wij plaatsen een kanttekening bij het drinken van ‘nulpuntnulletjes’.

Wij raden aan liever helemaal niets te drinken dat kan worden geassocieerd met alcohol. Een alcoholvrij biertje is bijna niet van echt te onderscheiden, vandaar. Een alcoholvrije drank maakt de stap naar echte alcohol kleiner. Natuurlijk mag je (gelukkig!) zelf weten wat je drinkt. En als een 0.0 bier of alcoholvrij wijntje de scherpe kantjes ervan afhaalt, wie zijn wij dan om je dit te verbieden. Maar weet dat er een risico aan kleeft.

De trends

Goed, wat ons betreft dus geen nulpuntnulletjes, maar wat dan wel?

Nieuw zijn de biologische gembersiropen waar je een variatie aan alcoholvrije drankjes mee kunt maken. Bij GIMBER vind je een heleboel recepten waar gembersiroop aan te pas komt.

Spannende kruidencombinaties. Niet alleen gembersiropen schieten als paddenstoelen uit de grond. Er is een hele markt die zich wijdt aan het samenstellen van de perfecte kruidencombinatie. Wij liepen onlangs de smaken van Sipsnsoda tegen het lijf. Misschien iets voor jou?

Bubble Tea. Dit drankje is over komen waaien uit Azië. In Taiwan is het inmiddels een nationale drank geworden en ook in Nederland wordt op steeds meer plekken Bubble Tea verkocht. Met name jongeren zijn er dol op. Het is een combinatie van thee, melk, vruchtensiroop en tapioca balletjes. De tapioca balletjes -ook wel parels genoemd- hebben een ietwat taaie structuur en zijn verkrijgbaar in allerlei smaken en kleuren. Bron: nu.nl

Sparkling tea. Ook wel bekend als mousserende thee of een urban bubbel. Mousserende thee wordt gemaakt van een goed doordachte selectie thee van hoge kwaliteit, gecombineerd met kruiden of fruit. Verschillende mousserende theeën zijn bij uitstek geschikt om te drinken bij zorgvuldig gekozen gerechten. De trend foodpairing, verrassende  smaken bij elkaar brengen, is een trend die steeds meer restaurants bereikt.

Kombucha. Dit alternatief doet al langer mee dan vandaag, maar wordt door steeds meer mensen omarmd. En dat is niet gek want deze in de basis gefermenteerde thee is laag in suiker, zeer smaakvol en een heuse dorstlesser. Kombucha is een bron van antioxidanten, gezonde bacteriën, enzymen en vitaminen die de werking van je lichaam kunnen ondersteunen.

Craft soda. Vergeet frisdrank. Het is soda wat de klok slaat. Smáákrijke soda’s. Soda’s zijn on trend, en dan vooral de variant zonder suikers. Denk aan kleinschalig gemaakte soda’s, biologische soda’s en soda’s in de meest fruitige of juist kruidige smaken. Je drinkt ze zo of je je mixt ze met een ander drankje.

Trend NoLo

Ooit gehoord van NoLo? Oftewel: no or low alcohol. Een levensstijl die voor het nieuwe drinken staat. Het nieuwe drinken is een alcoholvrije maand inlassen of je biertje inruilen voor de alcoholvrije variant. De NoLo-trend is populair onder jongeren. Bij een gezonde levensstijl -lekker sporten, gezond eten, mentaal in balans- hoort geen alcohol. Maar niet alleen jongeren voelen dit zo. Ook ouderen zijn gevoelig voor deze trend. Goed voor je lichaam zorgen -zeker als je een dagje ouder wordt- is voor veel ouderen belangrijk.

Bron: tippr.nl

Gerelateerd

Achtergrond

Tot hier en niet verder

Nederlanders staan open voor maatregelen die gezond eten en drinken stimuleren, maar het moet niet te dwingend worden. We willen wel moeite doen voor het verbeteren van onze gezondheid, maar…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat