Alcoholverbod op de tribunes nog ver weg

Met het ‘aansteker / batterij’ incident nog vers in het geheugen steekt de discussie ‘alcohol in het stadion verbieden ja of nee’ weer de kop op. In Engeland geldt al jaren een alcoholverbod in de stadions. Nederland lijkt hier nog niet klaar voor.

Ajax-middenvelder Davy Klaassen werd vorige maand geraakt door naar het schijnt een batterij (eerder werd er gesproken over een aansteker), die voor een hoofdwond zorgde. Naar aanleiding hiervan werd er weer een (voet)balletje opgegooid of we niet eens moeten stoppen met het drinken van alcohol op de tribunes. Want alcohol werkt rellen in de hand en daardoor kunnen spelers op het veld niet meer veilig voetballen en andere toeschouwers niet meer genieten van de wedstrijd. Ondanks het gerel op de tribunes, dat zich nu dus ook naar het sportveld verplaatst, is het verzet in Nederland tegen een bierverbod groot.

Het hoort erbij en het verdient lekker

En daar zijn twee redenen voor aan te wijzen: geld en cultuur. Alcohol is onderdeel van onze cultuur. Of we nu blij en opgetogen zijn of somber en verdrietig, de glazen zijn gevuld met alcohol. Je pakt mensen dus niet zomaar hun biertje af. Daarnaast is geld een belangrijke reden om dit culturele goed in stand te houden. Want de stadions verdienen flink aan de verkoop van alcohol. Vooral clubs met eigen stadions profiteren, zoals FC Twente dat in het seizoen ’21/’22 ruim 5,4 miljoen euro omzet haalde uit ‘catering’.

Zero tolerance

Neem dan de Engelsen. Zij waren de rellen en het gedoe in de jaren 80 helemaal beu en kwamen met een scherp maatregelenpakket op de proppen: strengere straffen, verscherpt cameratoezicht, alleen maar zitplaatsen en geen alcohol op de tribunes. Ook in Nederland is al vaker sprake geweest van het indammen (verbieden) van het alcoholgebruik dat op de tribunes wordt genuttigd. Tot in 2018 stond in de ‘standaardvoorwaarden’ die de KNVB heeft opgesteld om een ‘ordelijk verloop’ van voetbalwedstrijden te bevorderen en ‘onveilig gedrag’ te beteugelen, dat alleen in kantines alcohol mocht worden gedronken. Hier is aardig de klad in gekomen, want op dit moment vertellen diezelfde voorwaarden alleen nog dat het publiek niet dronken, of onder invloed van drugs, in het stadion mag zijn.

Daarmee lijkt de tijd nog niet rijp te zijn voor een alcoholverbod. Een biertje ‘hoort er nu eenmaal bij’. Helmen voor de voetbalspelers dan maar?

Bron: volkskrant.nl.

Gerelateerd

Achtergrond

Tot hier en niet verder

Nederlanders staan open voor maatregelen die gezond eten en drinken stimuleren, maar het moet niet te dwingend worden. We willen wel moeite doen voor het verbeteren van onze gezondheid, maar…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat