Alcoholrichtlijnen in binnen- en buitenland

In Nederland geldt sinds 2016 de alcoholrichtlijn dat het aan te raden is om geen alcohol te drinken. En als je het toch doet, houd het dan bij maximaal één glas alcohol per dag. Hoe zit dat eigenlijk met onze buurlanden en andere landen?

Canada stond een tijd geleden op z’n kop. Want de Canadese gezondheidsautoriteiten hebben nieuwe richtlijnen uitgevaardigd voor alcoholinname. Het advies is om helemaal niet meer te drinken. Wie niet zonder alcohol kan, kan het volgens de gezondheidsexperts maar het beste bij maximaal twee drankjes per week houden.

En dat is nogal een verschil met het advies dat in 2011 werd afgegeven: voor vrouwen elke week tien glazen alcohol en voor mannen vijftien glazen alcohol per week.

In Nederland heeft de Gezondheidsraad in 2015 geadviseerd om maximaal één glas alcohol per dag te drinken. Uit cijfers van het CBS uit 2020 blijkt dat 41 procent van volwassenen zich aan deze richtlijn houdt. Bron: bnnvara.nl.

Deze richtlijnen gebruiken andere landen rondom alcoholgebruik

Groot-Brittannië: maximaal 6 glazen alcohol per week, bij voorkeur verspreidt over minimaal 3 dagen verspreid worden.

Amerika: 2 drankjes per dag voor mannen, en 1 voor vrouwen. In Duitsland geldt dezelfde richtlijn.

België: maximaal 10 alcoholische versnaperingen per week.

Frankrijk: maximaal 2 glazen alcohol per dag.

Spanje: maximaal 20 glazen alcohol per week.

 

Gerelateerd

Achtergrond

Na het tandenpoetsen je mond spoelen met mondwater. Veel mensen geeft het een extra fris gevoel. Goed te begrijpen. Toch is het ook met dit middel een beetje opletten. Althans…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat