Alcohol voor tieners extra schadelijk

Tieners zijn nieuwsgierig. Logisch. Zo’n 72 procent heeft op zestienjarige leeftijd dan ook al eens een glas alcohol gedronken. Nu kun je denken ‘ach, één glaasje moet kunnen toch? Maar als jongeren echt gaan drinken, blijft het meestal niet bij één glaasje.

Een en ander is minder onschuldig als je weet dat 42 procent van de zestienjarigen in de afgelopen maand minstens één keer 5 glazen alcohol of meer op één dag dronk. En dat is niet mis. Ter vergelijking: als een volwassen man dezelfde hoeveelheid drinkt op één dag wordt dit ‘bingedrinken’ genoemd. En aan bingedrinken kleven serieuze risico’s. Denk aan nierfalen, alcoholvergiftiging, hartfalen en schade aan de maag en slokdarm.

Grijs vs. wit

Afgezien van deze eventuele vervelende gevolgen, is ook de ontwikkeling van tienerhersenen niet gebaat bij het drinken van alcohol. Dat zit zo: tot aan je twintigste ontwikkelt en rijpt je brein. De grijze stof (cellichamen van je hersencellen) en de witte stof (verbindingen tussen de hersencellen) nemen in je tienerjaren toe of juist af. Grijs wordt minder, waardoor wit kan uitblinken. Het resultaat is een snellere communicatie tussen de hersencellen, waardoor je taken efficiënter en dus sneller uit kunt voeren.

Niet storen a.u.b.

Uit onderzoek blijkt dat alcohol de rijping van het brein verstoort. De grijze stof neemt versneld af en de witte stof neemt langzamer toe. En dat merken jongeren aan hun concentratie en geheugen bijvoorbeeld. Je begrijpt, het is daarom belangrijk om het drinken van alcohol zo lang mogelijk uit te stellen. Onderstaande tips kunnen je helpen je kind hierin te begeleiden. Bron: quest.nl.

Tips

-NIX onder 18 betekent ook echt NIX onder 18. Het is dus bij wet verboden om alcohol te drinken voor je achttiende.

-Berg de alcohol op een niet-zichtbare plek op.

-Drink niet in het bijzijn van (klein)kinderen.

-Blijf in gesprek met je kind (monitoring), weet wat hij/zij doet en met wie.

-Een afkeurende houding ten opzichte van alcohol heeft een beschermende factor. Hiermee zend je het signaal uit dat het drinken van alcohol niet goed is.

-Haal überhaupt geen drank in huis.

 

 

Gerelateerd

Achtergrond

Esther aan het woord

Hier is er weer een uit de categorie: practice what you preach. De afgelopen twee jaar heb ik als teamleider mogen werken binnen het IkPas-team. Dit team is de hardwerkende…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat