Alcohol en het effect ervan op je haar

Een gezonde haardos. Voor de één een gegeven, voor de ander een wens. In wat voor staat jouw haar en hoofdhuid ook verkeren: alcohol heeft geen positieve invloed op de kwaliteit ervan. Zo kan alcohol de reden zijn voor breekbare lokken of veroorzaker zijn van hoofdhuidproblemen.

Na een avondje doorzakken, heb je vaak last van een droge huid, staan je ogen dof en/of heb je last van wallen. Oftewel: er zijn dagen dat je frisser voor de dag komt. Maar wist je dat alcohol ook van slechte invloed is op de conditie van je haar en hoofdhuid? Dat zit zo.

  • Alcohol kan je haarwortels doen laten verstikken.
  • Hierdoor volbrengen je haren niet de volledige groeicyclus.
  • Resultaat: dun en breekbaar haar.

Nog wat olie op het vuur

En niet alleen je haarwortels komen in het nauw. Door de alcohol droogt je huid uit, ook je hoofdhuid. Daardoor maak je minder oliën aan en lever je in op zink. Dat zorgt ervoor dat je haar minder elastisch (lees: sneller afbreekt) en minder glanzend is.

Hè bah, suiker

Alsof dat nog niet genoeg is, speelt ook suiker een rol in je haartoestand. Zoals je waarschijnlijk wel weet, bevatten veel alcoholische drankjes -met name de cocktails- veel suiker. Suiker vertraagt de opname van eiwitten, die belangrijk zijn voor gezond haar. Ook zorgt suiker voor een insulinepiek. Zo’n insulinepiek kan op zijn beurt een ontstekingsreactie aan je hoofdhuid veroorzaken, waardoor je last kunt krijgen van schilfers, jeuk en roodheid. Bron: margriet.nl.

Hier worden jouw haren wél blij van

Okay, alcohol is dus niet goed voor je haar en je hoofdhuid. Waar ze dan wel blij van worden? Je leest het hier.

Groen, groener, groenst

Broccoli, spinazie, boontjes: hoe groener hoe beter. In groene groenten zitten namelijk veel vitamine A en C. En dat komt de talgproductie ten goede. Talg zorgt ervoor dat je haar niet uitdroogt én dat je hoofdhuid gezond blijft. Hoera!

Vette vis

Vette vis, zoals zalm, bevat veel Omega 3 vetzuren. Deze zuren zorgen ervoor dat het eiwit keratine, dat van nature in ons haar zit, gestimuleerd wordt. Hierdoor wordt het haar steviger en krijgt het meer glans.

Water

Inkopper dit, maar wel waar. Door voldoende water te drinken, blijf je gehydrateerd. En een goede hydratatie voorkomt uitdroging. Ook van je haar.

Nog meer goed eten voor je haar

Ook deze tips zorgen voor een gezonde bos haar:

Noten – rijk aan zink – voor gezond haar

Kiwi’s – rijk aan vitamine C en antioxidanten – hierdoor breekt haar minder snel af

Magere zuivelproducten – rijk aan calcium – goed voor de haargroei

Bonen – rijk aan eiwitten, zink en ijzer – helpt kaalheid en grijs haar te voorkomen

Eieren – rijk aan eiwitten, vitamine B12 en vitamine H – bevordert haargroei

Bron: look-ahead.nl

 

Gerelateerd

Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat