Alcohol drinken na je 55ste is toch anders

Deed je voorheen zingend het licht uit op een feestje? Of iets minder uitbundig: kon je voorheen prima een aantal glazen wijn of flesjes bier drinken? Nu je 55+ bent (be)valt de alcohol steeds minder goed. Eén troost: daar ben je niet de enige in. Daar is een verklaring voor. Tipje van de sluier: iets met lichaamssamenstelling en tragere organen.

We willen het vaak niet horen en weten, maar vanaf 55ste verandert je lichaam. De grootste uiterlijke verandering die we kunnen aanwijzen is de wijziging in vetverdeling. Daar waar de billen en borsten de neiging hebben om weg te smelten, lijken buik en heupen ronder te worden. Voor mannen geldt hetzelfde, behalve dan dat gedeelte wat betreft de borsten.

Binnenkijker

Vanbinnen werkt je lichaam vanaf een bepaalde leeftijd ook anders. Zo neemt de weerstand af. Werken organen trager. Neem het herstellend vermogen af. Vermindert de hormoonproductie. Neemt het reactievermogen af en wordt de bloedsomloop trager.

Meer vet, minder water

Al deze veranderingen zijn ook van invloed op je alcoholgebruik. De verhouding vet en water in je lichaam verandert, waardoor de concentratie alcohol in het lichaam toeneemt. Ook de afbraak en afvoer van alcohol door de maag, lever en nieren verloopt trager. Alcohol richt daardoor meer schade aan. Bron: vvn.nl.

De kater komt later

En als je dan toch nog eens te diep in het glaasje hebt gekeken als vijftiger of ouder zul je dit de volgende dag moeten bekopen met een fikse kater. En daar heb jij dan meer last van dan je twintigjarige nichtje. Dat zit zo: een jongere die drinkt, heeft de volgende dag minder last van een kater, omdat zijn lever de alcohol sneller afbreekt. Alcohol wordt in het menselijk lichaam afgebroken tot aceetaldehyde door het enzym alcoholdehydrogenase. Als je ouder wordt heb je minder van dit enzym, waardoor het afbreken van alcohol voor het lichaam lastiger wordt en dus langer duurt.

Wist je dat…

-55-plussers gemiddeld vaker drinken dan jongeren?

-ze ook vaker dagelijks drinken?

-je dit het sterkst ziet bij mensen met andere ongezonde levensgewoonten, zoals roken en weinig bewegen en bij mannen die al op jongere leeftijd overmatig dronken?

-eenzaamheid, stress, ziekte, overlijden (van partner), mantelzorg, ontbrekende dagstructuur en onvoldoende kennis over alcoholgebruik genoemde oorzaken zijn om (meer) te gaan drinken?

 

Gerelateerd

Achtergrond

Na het tandenpoetsen je mond spoelen met mondwater. Veel mensen geeft het een extra fris gevoel. Goed te begrijpen. Toch is het ook met dit middel een beetje opletten. Althans…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat