Alcohol drinken en het effect daarvan op je hersenen

Je staat er doorgaans niet dagelijks bij stil, maar potverdorie die hersenen van ons krijgen het iedere dag toch maar weer mooi voor elkaar. Dankzij deze massa grijze en witte stof worden zenuwsignalen verwerkt, waardoor je lichaam kan worden bestuurd. Ook zijn je hersenen belangrijk voor het geheugen, het bewustzijn en de emoties. Helaas krijgen onze hersenen een flinke dreun bij het (overmatig) drinken van alcohol. Hoe dat zit, lees je hier.

Je bent op een feestje en je hebt zojuist je eerste (en tweede, en derde) alcoholische versnapering achter de kiezen. Je wordt wat rozig, maakt een paar goede grappen, bent extra vrolijk, wat losser. Of het tegenovergestelde gebeurt: je stemming slaat juist om. In plaats van ‘extra gezellig’ word je somber, angstig, onaardig of zelfs boos. Niet prettig voor jezelf en je omgeving en niet in de laatste plaats: zeker niet goed voor je hersenen.

Langetermijngevolgen

Als je langere tijd te veel alcohol drinkt, kan dit ook langetermijngevolgen hebben, zoals een hersenbeschadiging. Een bekend voorbeeld hiervan is het Korsakov Syndroom. Bij dit type hersenbeschadiging treden geheugenproblemen en vaak verwaarlozing van het uiterlijk op. Dit laatste komt door het zogeheten decorumverlies, oftewel verlies in dagelijkse (uiterlijke) verzorging. De hersenschade bij het Korsakov Syndroom is blijvend en progressief (bron: www.gezondheidsplein.nl).

Alcoholvergiftiging

Het Korsakov Syndroom is een extreme vorm van hersenbeschadiging, maar ook een (eenmalige) vorm van alcoholvergiftiging kan al schadelijk zijn voor de hersenen. Het is goed om je te realiseren dat een kater ook een (lichte) vorm van alcoholvergiftiging is. De volgende dag kun je last hebben van geheugenproblemen, concentratieproblemen, vermoeidheid en verwardheid. Een ernstige alcoholvergiftiging (zoals deze kan optreden tijdens ‘binge-drinken of ‘comazuipen’) is op het moment zelf zeer gevaarlijk: de alcohol kan je zenuwstelsel verdoven, waardoor je ademhaling kan stokken: met de dood tot gevolg. Ook als je een alcoholvergiftiging  overleeft en weer volledig bij bewustzijn bent, kun je voor een langere periode last houden van eerdergenoemde klachten.

Hoe snel en alcoholvergiftiging kan ontstaan, is afhankelijk van:

-Gewicht

-Ervaring met drank

-Geslacht

-Hersenvolume

Bron: www.gezondheidsplein.nl

 

Wist jij dat een kater de consequentie is van een (lichte vorm van) alcoholvergiftiging?

Laat het ons weten in een reactie!

 

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat