Aan de koptelefoon gekluisterd

In de laatste dagen van 2023 heb je misschien wel iets meer vrije tijd dan normaal. Vandaag is zo’n dag dat je bijkomt van het hele kerstgebeuren. En hoe kun je deze nu beter besteden dan naar het beluisteren van een aantal kneitergoede podcasts?

De beste podcasts van 2023

De taxioorlog

Deze BNR-podcast viel in de prijzen. Dat moet dus een goede podcast zijn. Journalist Sander ’t Sas volgde als jonge radioverslaggever vanaf het jaar 2000 zes jaar lang de Amsterdamse taxioorlog. Een ontluisterend verhaal over opstandige taxichauffeurs en hoe de taxiwereld gelinkt werd aan de top van de georganiseerde misdaad.

Luister hier naar alle afleveringen

Achterwerk

Voor diegenen die zich de VPRO Gids nog herinneren…deze podcast is a trip down memory lane. Veertig jaar lang stonden erachter op de VPRO Gids brieven van kinderen en jongeren. Vol vragen, problemen, wensen en frustraties. Sommige hilarisch, andere hartverscheurend. In deze podcast onderzoekt voormalig Achterwerkredacteur Elja Looijestijn wat er met de briefschrijvers en hun brieven is gebeurd.

Luister hier naar alle afleveringen

Stolen hearts

Voor wie graag naar Engelse podcasts luistert…Jill Evans is een alleenstaande moeder van twee dochters die werkt als politieagent in een klein stadje in Wales. Ze heeft al heel wat mislukte relaties achter de rug als ze online de succesvolle zakenman Dean Jenkins ontmoet. Hij heeft een eigen lijn in doucheproducten en een vlotte babbel. Dean is het helemaal. Toch?

Luister hier naar alle afleveringen

Bovenstaande podcast-tips komen uit de hand van de VPRO. Dit zijn 3 van de 10 beste  podcasts uit het eerste halfjaar van 2023. Je vindt de andere 7 hier.

De veertigers

Het leven begint bij 40, zeggen ze. Maar wat begint er dan? De aftakeling? Of een leven zonder poepluiers, jeugdige ambitie en drang om in de lampen te hangen? Manuel Venderbos, Wytske Kenemans en Sander de Heer bespreken elke week in het Amsterdamse Volkshotel hun zorgen, twijfels, dromen en ambities als veertiger.

Luister hier naar alle afleveringen (inmiddels 6! seizoenen)

Er is iets vreemds gebeurd

Zin om te griezelen? In de podcast ‘Er is iets vreemds gebeurd’ vertellen nuchtere mensen hun ‘ontnuchterende ervaringen’. Fascinerend, als je niet bang bent in het donker. Makers Pascal van Hulst en Tom Hofland werden dit jaar genomineerd voor een Dutch Podcast Award.

Luister hier naar alle afleveringen

Deze laatste 2 podcasts komen van het lijstje ‘Beste podcasts uit 2023’ van dagblad Trouw. De andere aanraders vind je hier. Wel zelf nog even opzoeken op Spotify bijvoorbeeld.

Gerelateerd

Achtergrond

Comazuipen en bingedrinken

Jongeren die veel alcohol drinken om zo snel mogelijk dronken te worden. Dit wordt comazuipen, ook wel bingedrinken genoemd. Een gevaarlijk tijdverdrijf. Hier lees je wat er precies misgaat in…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat