55-plus en meedoen aan IkPas. Heeft dat zin?

In 2018 was 30% van alle deelnemers aan IkPas 55 jaar of ouder. In 2021 bedroeg dit percentage zelfs 45%. Mooie aantallen, die laten zien dat steeds meer niet-zo-piepe deelnemers de challenge aangaan om hun glas alcohol tijdelijk te laten staan. Want je bent nooit te oud om je eigen drinkgewoontes onder de loep te nemen. Sterker nog: meedoen aan IkPas is voor iedereen van 55 jaar en ouder extra zinvol. Lees hier waarom!

We zijn geneigd om te denken dat wanneer je bepaalde gewoontes al jarenlang hebt, je deze op latere leeftijd niet meer af kunt of hoeft te leren. Quatsch weten we inmiddels! Want net zoals stoppen met roken op iedere leeftijd beter is voor je gezondheid, ben je ook nooit te oud voor het inlassen van een alcoholpauze. Val jij in de categorie niet-meer-zo-super-jonge IkPas-deelnemers? Lees dan hier waarom meedoen aan IkPas zo’n goed idee is.

Nieuwe levensfase, nieuw drinkpatroon?

Je bent in een fase in je leven gekomen, waarin je meer tijd krijgt voor jezelf. Thuis is het -zeker wanneer je kinderen hebt- rustiger geworden en ook qua werk ben je in een andere fase belandt. Juist in die fase, waarin je je leven anders gaat indelen, kan een nieuwe drinkgewoonte ontstaan. Ben je nu een matige drinker, dan is de kans groot dat je steeds minder gaat drinken naarmate je ouder wordt. Ben je nu een stevigere drinker, dan loop je meer risico om in de toekomst een zware drinker te worden. Nu een pauze inlassen, helpt je hierbij stilstaan en bewuste keuzes maken voor de toekomst.

Bron: factsheet Trimbos

Kleinere valkans

Hoe fit je ook bent, je lijf verandert met het ouder worden. Zo verandert de verhouding van vet en water in je lichaam, waardoor je het effect van alcohol sneller gaat merken. Waar je vroeger misschien niet aangeschoten raakte van een drankje extra, ben je nu sneller onder invloed. Dit vergroot de kans dat je bijvoorbeeld struikelt en iets breekt. Uit onderzoek blijkt dat alcohol een rol speelt bij 7 tot 11% van de 100.000 valincidenten die jaarlijks onder ouderen plaatsvinden.

Beter voor je hart en hoofd

Natuurlijk weet je al dat geen alcohol drinken gezonder is. Maar wist je ook dat alcohol de risico’s op hart- en bloeddrukproblemen, diabetes en een te hoog cholesterol verhoogt? En laten dit nu juist de meest voorkomende gezondheidsproblemen onder met name oudere mensen zijn. Ook kun je van (overmatig) alcoholgebruik vergeetachtig of verward raken.

Nog een gezonde reden: wanneer je ouder wordt, breken je maag, lever en nieren de alcohol die je drinkt, trager af. Hierdoor richt de alcohol die je drinkt, bij jou meer schade aan dan bij jongere drinkers. Even niet drinken houdt je scherper en je organen fitter!

De combinatie met medicatie

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans is dat je ergens medicijnen voor slikt. Alcohol heeft de vervelende eigenschap dat het de werking van bepaalde medicijnen vermindert of juist versterkt. Ook kan alcohol ervoor zorgen dat je sterkere bijwerkingen van je medicijnen ervaart. Bron: Whitepaper VNN ‘Ouder worden en alcohol drinken’

Weetjes over IkPas-ers van 55 jaar en ouder

  • In 2021 was 31% van de deelnemers 55 jaar of ouder, 14% van de deelnemers 65 jaar of ouder. In 2018 was dit nog respectievelijk 22% en 8%. Het percentage oudere deelnemers aan IkPas neemt dus toe.
  • Het gemiddelde aantal drinkdagen in 2017 lag voor deelnemers van 55-64 jaar op 5 dagen per week, bij de deelnemers van 65 jaar en ouder lag dit gemiddelde op bijna 6 dagen per week. Ter vergelijking: het gemiddelde drinkgedrag van mensen in de leeftijd van 25 tot 34 jaar lag op 3 dagen per week.

IkPas: een mooie kans voor een gezonde reset

Zoals je ziet, zijn er naast alle andere gezonde redenen om (even) geen alcohol te drinken, ook redenen die speciaal voor jou als oudere deelnemer gelden. Misschien dat een van deze redenen je dat extra zetje geeft om jouw IkPas-periode vol te maken. Zeker is dat jij het kunt, want het aantal deelnemers dat deze challenge volhoudt, is het hoogst onder de ‘oudjes’. Ga ervoor!

Gerelateerd

Achtergrond

Alcohol als woonaccessoire

Wie dol is op woonprogramma’s herkent dit vast: barretjes vol mooie borrelglazen, een serieus goedgevulde wijnkast of beter nog: een (dubbele) wijnklimaatkast. Alcohol en interieur het lijkt een voldongen combinatie.…
Lees meer
Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat