13-jarige bestelt alcohol bij bezorgdienst

Tegenwoordig moeten tieners (gelukkig) hun ID laten zien wanneer ze alcohol & tabak willen kopen in een supermarkt of (avond)winkel. En als het goed is, krijgen jongeren onder de 18 geen alcohol & tabak mee. Maar als minderjarigen alcohol & tabak bestellen via een bezorgdienst, is het een ander verhaal. Da’s een makkie!

In dit filmpje zie je hoe de 13-jarige Rosa bij 3 verschillende bezorgdiensten online alcohol & tabak bestelt. Spoiler alert: dit lukt vaker wel, dan niet. Denken we de verkoop van alcohol & tabak aan tieners eindelijk onder controle te hebben in de supermarkten, zijn daar de online bezorgdiensten waarbij de flitsbezorgers amper naar de ID van een minderjarige vragen bij de bezorging van alcohol & tabak.

Is daar iets tegen te doen? Een gemeente mag hier niet zelfstandig tegen optreden, omdat het om ‘verkoop op afstand’ gaat. Wel kunnen gemeenten melding maken van bovenstaande, zodat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) risicogericht toezicht kan houden. Daarnaast geeft de NVWA aan, dat een en ander ook de (maatschappelijke) verantwoordelijkheid van de verkoper én de flitsbezorger is om de regels en wetten na te leven.

Conclusie: hier is nog een slag in te maken…

Gerelateerd

Achtergrond

Comazuipen en bingedrinken

Jongeren die veel alcohol drinken om zo snel mogelijk dronken te worden. Dit wordt comazuipen, ook wel bingedrinken genoemd. Een gevaarlijk tijdverdrijf. Hier lees je wat er precies misgaat in…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat