12 vragen over niet drinken en alcoholvrije drank

Dry January: waar is het goed voor? Verdampt alcohol als je ermee kookt? Wat drink je bij het diner als je van de wijn af wil blijven? Een greep uit de vragen die we tegenkwamen in dit NRC-artikel. We pikten er een paar uit.

Wanneer is een drankje alcoholvrij?

Volgens de Nederlandse Warenwet mag een alcoholvrij biertje maximaal 0,1% alcohol bevatten en een wijntje 0,5%. In alcoholarm bier mag volgens de Nederlandse Warenwet maximaal 1,2% alcohol zitten. Voor beide alternatieven geldt: als je écht geen druppel alcohol binnen wilt krijgen dan drink je liever geen alcoholvrij of alcoholarm bier. Maar deze zekerheid heb je. Als er 0.0 op het etiket staat, dan weet je dat er geen druppel alcohol in zit.

Waarom zou je willen minderen met alcohol?

Even kort door de bocht: het is gezonder om niet te drinken. Niet drinken vermindert het risico op een beroerte, borstkanker, darmkanker en longkanker. Zelfs matig drinken vergroot het risico op beroertes. Sorry…

Is het verantwoord om een kind een alcoholvrij biertje of wijntje te schenken?

Nee. Alcoholvrij bier lijkt qua verpakking en intussen ook qua smaak zoveel op ‘echt’ bier, dat je hiermee het signaal afgeeft dat bier drinken als minderjarige okay is. Niet doen dus.

Wil je de antwoorden op de andere 9 vragen lezen? Lees dan het hele NRC-artikel.

Gerelateerd

Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat