Uit je bol zonder alcohol

De boel de boel laten en eens flink de bloemetjes buiten zetten, heeft (bijna) iedereen nodig. Het zorgt voor meer creativiteit en ook de band met anderen wordt erdoor versterkt. Maar dat feesten gaat vaak gepaard met alcohol. Dat kan ook anders.

De meeste dagen zien er hetzelfde uit. De wekker gaat, opstaan, werken, boodschappen, koken, eten, sporten, relaxen en naar bed. Het doorbreken van deze routine gebeurt door eens een keer lekker uit je bol te gaan. (Samen) dansen, zingen, springen, lachen en op de tafel staan is ook volgens wetenschappers gewoon nodig zo nu en dan.

“Het is goed om los te komen uit het geordende leven, om uit rolpatronen en hiërarchieën te stappen,’ zegt Walter Weyns, cultuurfilosoof en hoogleraar sociologie aan de Universiteit Antwerpen. ‘Om ons onder te dompelen in een sfeer van muziek, dans, kleur en spektakel; van gemeenschappelijke zintuiglijke indrukken. Om op te gaan in een droomachtige sfeer, waarbij de contouren niet meer zo duidelijk zijn.” Bron: psychologymagazine.nl

nice loose

Ons dagelijks leven staat in het teken van plannen, beslissen en impulsen beheersen. Dit is de verantwoordelijkheid van de PFC (prefrontale cortex). Hartstikke goed zou je zeggen. En dat is ook zo, maar…de PFC zet ook een rem op onze creativiteit en het leggen van originele verbanden. Even losgaan maakt de weg vrij voor creatief denken en geestelijk dwalen. Die (feest)roes zorgt er ook voor dat je minder angstgevoelens ervaart. Er wordt meer endorfine, dopamine en serotonine (de welbekende gelukshormonen) vrijgemaakt en dat levert een fijn en zorgeloos gevoel op.

Sámen plezier maken

Plezier maken is niet alleen goed voor jezelf, maar versterkt ook het groepsgevoel, de saamhorigheid. Feesten op een bruiloft, uit je dak op een festival, lekker los tijdens Koningsdag…allemaal voorbeelden waarin je deel uitmaakt van een groter geheel en je je voor heel even onkwetsbaar voelt.

Uit je bol zonder alcohol

Alcohol is de snelste manier om even geen ‘last’ te hebben van je PFC. En een heel geaccepteerde manier ook. Maar echt genieten van een feestje kan ook zonder het drinken van alcohol (of het gebruiken van drugs). Ecstatic dancing, ook wel conscious dancing genoemd, waarbij je helemaal opgaat in de muziek en vrij door de ruimte beweegt, gebeurt bijvoorbeeld nuchter, maar levert toch een blij gevoel op. Bron: psychologymagazine.nl.

Daarnaast zijn er meer feestelijke gebeurtenissen waar geen alcohol aan te pas komt. Denk aan een Islamitische bruiloft bijvoorbeeld. Vaak heb je niet meer nodig dan een goed gezelschap, een fijne sfeer en lekkere muziek.

Voordelen te over

Aan zo’n alcoholloos feestje kleven veel voordelen.

  • No booze means a clear head. So everything that happens, you see, you hear, feel and taste all the better. Your memories will also be razor sharp the next day.
  • Ben jij degene die het evenement organiseert? Dan zul je jouw alcoholvrije feestje/event ook voelen in je portemonnee. Een goede fles wijn kost al snel 15 tot 30 euro. Soda kost slechts een paar euro per fles…
  • Gasten die een alcoholverleden hebben of die nog steeds worstelen met hun alcoholgebruik voelen zich ook op hun gemak op een feest waar niet wordt gedronken.
  • Everyone has a safe return journey.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat