Drinken en drang

De eerste weken van je uitdaging zul je het vast wel merken: dat alcoholische drankje dat je regelmaat drinkt is meer dan ‘gewoon lekker’. Het doet meer met je dan iets anders zónder alcohol. De drang om iets te drinken kan soms zo groot zijn, maar dat merk je pas als je er niet aan kunt toegeven omdat je meedoet aan IkPas.  In dit artikel leggen we uit op welke drie niveaus de drang tot drinken wordt beïnvloed door de alcohol zelf. Het gaat om denken, voelen en doen!

Denken

De trek kan ontstaan doordat je weet dat je normaal drinkt en de gedachte daaraan je niet loslaat waardoor je echt zin krijgt en zin houdt. Dat is niet heel makkelijk als je jezelf hebt beloofd om niet te drinken, dat je alsnog de hele tijd er aan moet denken. Dit denken kan in meer of mindere mate obsessief zijn. Dit kun je zelf proberen te stoppen door je gedachten te verzetten. Dat doe je niet zozeer door aan iets anders te denken, maar door iets anders te doen waardoor je je gedachte wel moet verzetten op iets anders. Hierdoor is de kans aanwezig dat je gedachten langzaamaan wat minder heftig worden en je het makkelijker heb om niet te drinken.

Voelen

Soms voel je je niet zo lekker. Je voelt je wat down en moe. De neiging om dan iets te gebruiken om je stemming te beïnvloeden is dan voor de hand liggend. Je doet het niet altijd bewust, maar de verdovende werking van alcohol kan een manier zijn om om te gaan met negatieve gevoelens.  In lichtere mate zul je dat wellicht niet merken, maar het werkt ook andersom. Alcohol is verantwoordelijk voor het in stand houden van stemmingsklachten wanneer de alcohol in je hoofd al is uitgewerkt. Probeer je gevoel te benoemen. Waarom voel je je zo? Wat is er voorgevallen? Wat kun je op zo’n moment anders doen dan dat gevoel verdoven? Maak een actielijst voor jezelf voor de momenten waarop je je niet lekker voelt. Ga bijvoorbeeld in bad met je favoriete badschuim. Kijk een mooie film. Bel een vriend of vriendin. Ga wandelen of doe jezelf een fijn tijdschrift cadeau.

Doen

Alcohol maakt deel uit van de dingen die je doet. Het drankje hoort ergens bij. Dat is een gewoonte. De gewoonte van het biertje voor de buis bij Studio Sport, of het wijntje op de receptie of in de kroeg. Je bent na heel wat jaren ‘geconditioneerd’ op dit gedrag, dat wil zeggen dat het vreemd aanvoelt als je dat ineens doorbreekt doordat je alcoholgebruik op pauze staat. Je voelt je wat ongemakkelijk en je denkt dat je opvalt doordat je ineens ‘anders’ doet. Wat je hersenen eigenlijk doen is in paniek raken. Ze zijn gebaad bij dingen die hetzelfde blijven. Als dat ineens niet meer gebeurt raken ze in paniek en willen ze je aanzetten om snel weer datgeen te gaan doen wat je in deze situatie gewend was. Dus voel je je ongemakkelijk en een beetje verloren in de situatie, dan kun je dit sowieso aanpakken door hardop tegen jezelf te zeggen dat je hersenen een loopje met je nemen. Snap het systeem en laat je hersenen je niets wijsmaken.

Gerelateerd

Nieuws

Ondertussen op het web

We stuitten afgelopen week op enkele nieuwsberichten die aangeven dat het alcoholgebruik stijgt nu de wereld in een (semi-) lockdowntoestand verkeert. Ook lees je waarom alcohol en crises geen goede…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat