Regisseur aan het woord: Leo de Boer over zijn alcoholgebruik

Drink ik (te) veel?

‘“Ik wil het met u hebben over uw drankgebruik”, zei de arts, terwijl ik bij de Eerste Hulp was voor mijn gekneusde ribben en geen druppel had gedronken’, vertelt regisseur Leo de Boer.

 Filmmaker Leo de Boer werd vorig jaar door zijn arts teruggefloten over zijn jarenlange alcoholgebruik. Aanvankelijk werd hij woedend om de bemoeizucht, maar hij gaf zich toch over aan het onderzoek en ging in gesprek met talloze artsen, hulpverleners en drinkers. Hij ontdekte een schat aan informatie over de aantrekkings- en afstotingskracht van alcohol en besloot er een film over te gaan maken. De documentaire ROES gaat over een van onze heilige huisjes; over onze drankgewoontes. In de film onderzoekt Leo, via een persoonlijke, openhartige zoektocht en met een dosis humor, de pijnlijke dilemma’s rond het alcohol-taboe.

DUBBEL GEVOEL

‘Ik houd van drinken, van de roes in mijn hoofd, van de smaak. Van een goede avond die steeds gezelliger wordt. En daarom wordt dit geen film met een opgeheven vingertje en een eenduidige boodschap. Ik ben een drinker zoals heel veel Nederlanders’, zegt Leo de Boer. ‘Maar toen ik op de vingers werd getikt, moest ik toegeven dat er al jaren ergens een weggestopt gevoel van onbehagen knaagde, wat ik vaak suste met een goed argument, om het daarna weg te spoelen met een glas calvados. Maar ik kreeg een dubbel gevoel over drank door alles wat ik inmiddels weet.

Ik wil deze film maken omdat het een verhaal is waar ik zelf middenin zit. Het roept allerlei tegenstrijdige vragen en emoties bij me op en ik merk dat het als gespreksonderwerp bij anderen ook veel losmaakt. Van pijnlijke verhalen over drinkende partners tot verhitte discussies over bemoeizucht en betutteling.’

 DURF JIJ?

We zoeken  stevige drinkers (minimaal 3 à 4 glazen per dag) die samen met Leo de Boer begin 2019 als experiment een maand willen stoppen, hierover open het gesprek aan willen en hun eigen drankgebruik maar óók onze nationale drankcultuur onder de loep willen nemen. ‘Ik wil mijn eigen verhaal graag ondersteunen met de verhalen van anderen. Misschien iemand die ook ergens achter in zijn hoofd wel een stemmetje heeft dat zegt dat hij of zij eigenlijk te veel drinkt of dat thuis te horen krijgt.’ In de film onderzoekt Leo, via een persoonlijke, eerlijke zoektocht en met een dosis humor, de pijnlijke dilemma’s rond het alcohol-taboe.

Wil jij, in combinatie met je IkPas alcoholpauze, samen met hem en andere dagelijkse drinkers het gesprek aangaan? Stuur dan voor meer informatie een mail naar info@defamilie.netof bel Yaël van der Schelde op 06-48747073.

Gerelateerd

Nieuws

Ondertussen op het web

We stuitten afgelopen week op enkele nieuwsberichten die aangeven dat het alcoholgebruik stijgt nu de wereld in een (semi-) lockdowntoestand verkeert. Ook lees je waarom alcohol en crises geen goede…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat