In gesprek met Teastreet

Tijdens Dry January is thee een geliefd alternatief voor alcohol. En omdat we verder willen kijken dan de supermarktmerken, hebben we een leuk contact met theesommelier Barbara Veldhuizen. Zij is een echte theefan en heeft er zelfs haar werk van gemaakt. Wij vroegen haar hoe, wat, waarom inzake thee.

Wat is thee voor jou?

“Thee staat voor puur en diversiteit. Maar thee is ook verrassend en veelzijdig. Het bestaat al duizenden jaren en toch weten we er weinig van. Er is zoveel over te vertellen, zoveel meer te ontdekken. Thee is te maken en verkrijgbaar in oneindig veel smaken en blends. Ook gaat er een wereld voor je open wanneer je thee combineert met eten. Net als wijn, kan een thee de smaakbeleving van eten versterken.”

In welke behoefte voorziet Teastreet?

“Ik ben een aantal jaar geleden begonnen met Teastreet omdat thee, zowel op het werk als thuis, net als koffie goed van kwaliteit en smaak mag zijn. De koffie op de meeste kantoren of in de horeca ís lekker om te drinken en er is een gevarieerd aanbod aanwezig. Datzelfde kun je niet zeggen van thee. Als theedrinker word je vaak teleurgesteld. Met Teastreet willen we mensen de diversiteit van thee laten ervaren. Wij hebben meer dan 120 soorten losse bladthee in ons assortiment. Dat komt, omdat er voor ieder moment van de dag of voor iedere stemming en gevoel een specifieke thee is.”

Waar haalt Teastreet de thee vandaan?

Onze thee komt uit de oorspronkelijke theelanden. Zo komt Oolong thee uit China, Darjeeling uit India, de rooibostheeën zijn afkomstig uit Afrika en Maté vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika. De blends (mix van theesoorten en/of kruiden) worden voornamelijk in Europa gemaakt. Wat veel mensen niet weten is dat er slechts één theeplant is. De verwerking van het blad na de pluk bepaalt welke theesoort het is. Er is dus geen zwarte theeplant. Ook de manier van verhitten in het productieproces van thee geeft een verschil in smaak. Zo worden van oorsprong In Japan de theeblaadjes gestoomd wat een grassige smaak veroorzaakt, en in China wokken ze theebladeren. Dat geeft weer een totaal andere twist aan de thee.”

Waarom zouden mensen de ‘supermarktthee’ willen inruilen voor Teastreet-thee?

“Omdat theebladeren veel meer en een betere smaak hebben en weinig afval kennen. Je kunt er maar op één manier achter komen en dat is de proef op de som nemen. Koop bijvoorbeeld Earl Grey theezakjes uit de supermarkt en ‘Old School Earl Grey’ van Teastreet. Laat beide theeën vier minuten trekken en je ziet én proeft het verschil.”

Wat kan thee voor een mens doen zowel op mentaal als fysiek gebied?

“Er zijn heel veel theeën voor net zoveel verschillende momenten en stemmingen. Zo kun je tijdens de IkPas-periode behoefte krijgen aan een drankje dat energie geeft. Thee kan een energizer zijn. Of je wilt ’s avonds ontspannen in bed stappen. Drink een kruidenblend of rooibosthee en je slaapt wellicht beter. Een groeiende groep mensen ziet thee als meer dan alleen een zakje dat je even in heet water hangt. Thee is getting hotter zullen we maar zeggen. Het drinken van thee hoort bij een gezonde levensstijl en dat mag dan ook een kwalitatieve thee zijn.”

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat