IkPas achter de schermen: in gesprek met campagnecoördinator Sanne de Koning

Sanne de Koning vervult al vijf jaar de rol van campagnecoördinator. Een rol die haar past als een jas. Als campagnecoödinator houdt zij zich bezig met het aanmaken van bedrijfspagina’s, het begeleiden van gemeenten bij het uitrolproces, het beantwoorden van de vele mails met vragen die dagelijks onze mailbox binnenstromen; tja, wat doet ze eigenlijk niet? Sanne zelf vertelt over wie, wat, waar, waarom, wanneer en hoe.

Je werkt al vijf jaar aan IkPas: wat houdt jou verbonden aan dit initiatief?

“Toen ik in 2015 door campagneleider Martijn werd gevraagd wat teksten te redigeren voor het project, merkte ik dat ik de materie interessant vond. Alcohol is zo vanzelfsprekend in onze maatschappij, terwijl het dat eigenlijk niet zou moeten zijn. Mensen helpen, laten zien dat het anders kan: dat gaat me nog steeds aan het hart en daar raak ik niet op uitgekeken.”

Wat doe jij precies als campagnecoördinator?

“Als campagnecoördinator zorg ik ervoor, dat de campagne praktisch uitgevoerd kan worden. Ik ben de schakel tussen bijvoorbeeld het reclamebureau, partners, de webbouwers en ons eigen team, ik maak planningen en zorg dat iedereen/zijn haar werk kan doen.”

Wat vind je leuk aan jouw taken?

“Ik heb zowel contact met ons eigen landelijke team als onze partners door heel Nederland, maar ook met een hoop deelnemers. Ik weet dus goed wat er speelt, moet soms snel schakelen en nieuwe dingen verzinnen. Organiseren en produceren zit in m’n bloed, maar dat ik dat nu mag doen om mensen te helpen, dat vind ik fantastisch.”

Welke rol speelt IkPas nu in de opkomende gezondheidsbeweging?

“Wat ik veel teruglees in de feedback van onze deelnemers is dat het aanzet tot nadenken, niet alleen over alcoholgebruik, maar over alles wat betreft je gezondheid. In die zin is IkPas belangrijk voor het aanzetten tot bewust bezig zijn met de keuzes die je maakt, elke dag opnieuw. Dingen die vanzelfsprekend zijn komen onder een vergrootglas te liggen en je krijgt de kans om je gedrag, tijdelijk of permanent, te veranderen.”

Welke rol gaat IkPas in de toekomst spelen?

“Idealiter kun je in de toekomst wanneer je maar wilt ‘passen’. Niet alleen qua je alcoholgebruik, maar ook qua mobiele telefoongebruik, suiker, vlees…IkPas geeft je dan het hele jaar door de mogelijkheid om de controle te geven over wat je tot je neemt, in plaats van dat een middel de controle heeft over jou.”

Pas je zelf?

“Ja, al 167 dagen!”

Waarom?

“Ik ben zelf migrainepatiënt en van alcohol is bekend dat het een enorme migrainetrigger kan zijn. Kán zijn, dus niet altijd, maar die onvoorspelbaarheid heeft me doen besluiten helemaal te stoppen met het drinken van alcohol. Voor die tijd paste ik ook elke periode, omdat ik graag wilde weten wat onze deelnemers doormaken. Ik dronk zelf gematigd (2 of 3 glazen per week), maar ik ontdekte, dat je ook bij matige inname een hoop kan halen uit een maand niet drinken.”

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat