Hoe ga je om met coronastress?

Op dit moment zijn we in de ban van het coronavirus. Na iedere twee zinnen valt het woord corona. Een gezondheidscrisis als deze houdt de gemoederen druk bezig. Logisch. Iedereen gaat anders om met de situatie zoals hij nu is. De één lijkt het hoofd koeler te kunnen houden dan de ander. Daar is geen goed of fout in. Het is alleen wél vervelend als je er merkbaar onder lijdt. De spanning rondom het coronavirus is voor veel mensen groot. Hoe ga je om met deze vorm van stress?

Van de ene op de andere dag staat de wereld op z’n kop. Ook Nederland heeft er niet aan kunnen ontkomen. Via nieuwsplatforms, social media, vrienden/familie op Whatsapp: overal om je heen hoor je berichten over Het Virus. Deze tijd brengt veel angst en onzekerheid met zich mee. En dat is niet prettig, want angst en onzekerheid verhogen je stresslevel en stress verlaagt je weerstand. En een goede weerstand is juist wat je nodig hebt. Hoe zorg je ervoor dat je je angst zoveel mogelijk onder controle houdt? Wij hebben tips voor je.

  • Vaste checktijden

Constant scrollen door de laatste coronanieuwtjes is niet goed voor je mentale gezondheid. Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld maximaal drie keer per dag een kwartier het laatste nieuws mag checken. Het liefst doe je dit op vaste tijdstippen. Op deze manier leg je je angst wat meer aan banden. Immers, alles wat je aandacht geeft groeit. Dus 24/7 bezig zijn met negatieve berichtgeving doet de hoogte van je stresslevel geen goed.

  • Zoek afleiding

Was je auto, ruim je schuur op, haak een konijn, bak een taart, binge een serie, verf de zolder (alleen als je de verfspullen al thuis hebt liggen;), leg een puzzel, loop een flinke ronde door de buurt: het maakt niet uit wat je doet, als het de aandacht maar verlegt. Zoek afleiding!

  • Beweeg!

Deze onzekere tijd, de gevoelens die erbij komen kijken en de veranderingen waar we mee te maken hebben, kosten veel energie. Het is nu extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Eet gezond en blijf in beweging! Ook al zijn de sportscholen gesloten: je kunt bootcampen in de tuin, kickboksen in de woonkamer, mountainbiken door de bossen of een rondje hardlopen. Genoeg mogelijkheden! Houd lichaam en geest in shape, zodat je weerstand optimaal is.

En onthoud: hoe verleidelijk het nu ook is om een glas alcohol te drinken; alcohol verdooft je gevoel tijdelijk. Daarna komt de angst weer net zo hard terug. En ook: alcohol kan gevoelens als angst en onzekerheid juist versterken. Met andere woorden: blijf fris en nuchter, zorg goed voor jezelf en blijf gezond!

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat