Drinken in coronatijd: beter van niet

Voordat je een pauze inlaste, was het coronatijd. Helaas staat Dry January nog steeds in het teken van het gezondheidsvirus. Welke invloed heeft corona eigenlijk op ons drinkgedrag?

De maatregelen die worden genomen en de angst voor het nieuwe coronavirus hebben gevolgen voor het alcoholgebruik in Nederland. Bij sommigen leidt het tot een toename van alcoholgebruik en neemt het risico op alcoholproblemen toe, anderen drinken juist minder. De corona-uitbraak roept veel vragen op, bijvoorbeeld over de mate waarin alcoholgebruik van invloed is op het verloop van de ziekte COVID-19. En of stoppen met drinken nu verstandig is.

Is het alcoholgebruik veranderd tijdens de coronacrisis?

De meeste mensen blijken tijdens de crisis evenveel alcohol te drinken als voor de crisis (schattingen variëren van 55%-69%). Een deel van de mensen is minder gaan drinken (17,7%-22,1%). Ook is er een groep mensen die juist meer is gaan drinken (11%- 21,2%). Opvallend is dat een groot deel van de groep die meer is gaan drinken tijdens de lockdown, aangeeft nog steeds meer te zijn blijven drinken dan in de periode vóór de coronacrisis. Er is nog veel onduidelijk over deze groep. Zo is het niet duidelijk hoeveel meer deze groep is gaan drinken en in hoeverre er sprake is van problematisch alcoholgebruik.

We gaan de komende jaren nog de emotionele, sociale en economische nasleep van de coronacrisis tegemoet. Hoe het alcoholgebruik in de maanden en jaren ná de coronacrisis gaat veranderen is onbekend. Op basis van voorgaande pandemieën is te verwachten dat een groep mensen een patroon van problematisch alcoholgebruik zal gaan ontwikkelen. In periodes van economische recessies wordt er bijvoorbeeld vaak een toename van zwaar alcoholgebruik gezien met name onder mensen die werkloos zijn geworden. Daar staat tegenover dat in z’n algemeenheid er juist minder alcohol gedronken wordt tijdens recessies.

Is stoppen met drinken nu verstandig?

Je zit nu in je pauzetijd, dus niet drinken is voor nu jouw nieuwe normaal. Mocht de gezondheidscrisis voortduren, wat te doen met je alcoholgebruik? Voor de meeste mensen is het verstandig om te stoppen of te minderen met het drinken van alcohol, zeker tijdens deze COVID-19 epidemie. Het is in deze tijd belangrijk om zo fit mogelijk te zijn.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om geen alcohol te drinken tijdens deze COVID-19 epidemie, aangezien alcohol het immuunsysteem verzwakt. Met name zwaar drinken ondermijnt het vermogen van het lichaam om infectieziekten, waaronder COVID-19, te kunnen bevechten.

Stoppen of minderen met het drinken van alcohol verkleint de kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Beide chronische aandoeningen zijn gerelateerd aan een grotere kans op een ernstig verloop van het coronavirus.

Ook moeten we zeggen: zeker tijdens corona doe je er verstandig aan om niet te drinken. Schenk jezelf dus nog een lekkere spa rood, thee of ginger ale in en stay home & stay safe!

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat