Blogger aan het woord

Sport en alcohol als bijzondere combinatie.

We zijn ruim over de helft van onze 40 dagen challenge. De eerste 20 dagen zijn voor mij letterlijk voorbij gevlogen. Met dus al 3 alcoholvrije weekenden. Weekenden waarin wel de nodige uitdaging zijn geweest. Een familieweekendje met 13 man en de nodige alcoholische verleidingen. En het prachtige winterse weer van afgelopen weekend riep natuurlijk om glühwein. Vol trots heb ik alles weerstaan.

De meest bijzondere combinatie vind ik die van sport en alcohol. Ikzelf probeer regelmatig hard te lopen. Voor dit jaar heb ik als doel om samen met mijn vrouw de marathon van Amsterdam te lopen. Ik heb van 2007 t/m 2010 ook al veel marathons en enkele ultra’s (die zijn dus meer dan 42 kilometer) gelopen. Eén van de marathons die ik gelopen heb is die van Berlijn. Een hoofdsponsor van dat evenement is een bierbrouwerij. Direct na de finish werd daar alcoholvrij bier geschonken. Grappig genoeg is dat wel één van de beste hersteldranken die je je kunt bedenken. Zolang het maar alcoholvrij is.

Praat je over alcohol en zelf sporten, dan merk ik heel duidelijk het verschil wanneer ik de avond ervoor een drankje heb gedronken, en wanneer niet. Niet alleen zie ik dat terug op de slaaphistorie van mijn horloge, maar ik merk het ook in de mate van herstel na een intensieve loop. Heb ik een stevige training en daarna een gezellig avondje gehad met een biertje, dan valt de loop van de dag erop zwaar. Het is voor mij ook dé reden om in de laatste fase van de marathonvoorbereiding opnieuw een periode van geen alcohol in te passen. Gewoon, omdat ik graag die marathon in een mooie tijd wil lopen.

Toch is alcohol onherroepelijk aan sport verbonden. Grote biermerken pronken als hoofdsponsor van ongeveer ieder groot sportevenement. Andere alcoholmerken staan als shirtsponsor op het veld, of zie je terug als sticker op een auto tijdens races. We zijn eraan gewend, en staan er eigenlijk nauwelijks bij stil. De vraag is voor mij dan ook de vraag in hoeverre zulke sponsoren drankverbruik stimuleert en normaliseert. Ik denk dat het zeker in de hand werkt dat je er minder bij stilstaat als je een drankje pakt. Je ziet het toch overal?

Ik ben, en blijf, een groot liefhebber van een alcoholisch drankje. Maar voor mij geldt wel dat ik steeds meer probeer om de balans te zoeken tussen dat drankje en wat ik verder wil presteren. Dus wil ik die marathon lopen? Dan even een bepaalde periode geen of nauwelijks drank. Weet ik dat ik op maandag belangrijke zaken moet regelen op mijn werk, dan houdt ik daar rekening mee op zondag. Maar komt er een gelegenheid voorbij waarbij ik weet dat alcohol wel een avond veel aanwezig gaat zijn, bijvoorbeeld bij een feestdag, dan houdt ik daar ook andersom rekening mee.

Persoonlijk leef ik heel erg vanuit het principe dat veel dingen wel moeten kunnen, zolang het in balans is. Dat geldt voor eten, dat geldt voor (alcohol) drinken, voor werken en ook voor sporten. En daarmee voel ik mij gezond in mijn lichaam.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat