Recht uit de pen: Marjolein

Toen ik op 2 januari besloot voorlopig niet te drinken, voelde ik niet direct de behoefte om dit met mijn omgeving te delen. Vaak wordt er nogal lacherig gedaan over dergelijke voornemens en ik heb eerlijk gezegd ook niet een heel goede track-record als het gaat om het volhouden ervan.

Dus ik ging in stilte aan de slag. Zelfs mijn man heb ik niet van mijn plannen verteld. Een simpel ‘nee’ was voldoende als me een wijntje werd aangeboden. Na een week of twee begon het mijn omgeving te dagen dat ik mijn plannen wel eens serieus kon nemen.

Langzaam begint het meer mensen op te vallen dat ik mijn gedrag aan het veranderen ben. En nu ik aan mezelf heb bewezen dat ik het echt kan, durf ik er ook meer open over te zijn. Ik voelde toch een beetje de angst om te falen in het niet drinken.

Ik heb weinig zendingsdrang. Iedereen moet voor zichzelf bepalen of en hoeveel hij drinkt. Maar stiekem hoop ik voor een aantal personen wel een inspiratie te zijn. Want als ik inmiddels wél gesprekken over mijn alcoholvrije leven voer, blijkt dat veel mensen met hetzelfde worstelen. Velen voelen vooral de sociale druk, de verwachting van anderen dat ze dat wijntje nemen. Ze voelen zich niet prettig als ze (te)veel drinken en menen het makkelijk te kunnen missen. Maar de angst om ongezellig gevonden te worden als ze een avondje droog staan overheerst.

En die gezelligheid is ook precies waar het bij mij een beetje wringt. Een wijntje maakt een moment voor mij net een beetje specialer. Zo blijven mijn man en ik na het eten toch makkelijker even zitten praten als we een drankje hebben staan. En een vrije zaterdagavond kent steevast een flesje wijn en lekkere hapjes.

Mijn man steunt me heus in mijn volharding, maar hij voelt weinig behoefte om mijn voorbeeld te volgen. Hoewel Ik niet het idee heb dat ik eerder overstag zou gaan omdat hij wel drinkt, neem ik wel toch een alcoholvrij biertje of cocktail als hij zijn drankje drinkt. Alles om toch dat gezellige moment te creëren. En zo blijft toch het gevoel in stand dat de alcohol erbij hoort om het leuk te hebben, al doe ik voor spek en bonen mee. Ik vraag me af of ik hier ooit overheen zal groeien.

Komend weekend heb ik een spelletjesavond met een aantal dames, waarbij de wijn altijd rijkelijk vloeit. Vanzelfsprekend zal ik het deze avond droog houden, maar mijn grote vraag vooraf is toch weer: zal het wel gezellig zijn…

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat