Rood of wit?

Op 31 december – zo net voor middernacht – dronk ik mijn laatste alcoholische drankje van 2020. Het was een heerlijke cocktail van Pink Gin en Fentimans rose limonade. Een echte traktatie op de laatste dag van het jaar. Nu begint mijn 30-daagse alcoholvrije periode en ik ben er helemaal klaar voor!

Tot twee jaar geleden was ik een echte gelegenheidsdrinker. Tijdens een verjaardag, etentje met vriendin of een andere feestdag vond ik meer dan genoeg. Ik gooide met regelmaat een fles leeg in de gootsteen omdat het toch niet meer opging. Inmiddels ben ik net zo’n gezellige drinker als mijn ouders. Als ik bij ze op visite ga is het niet: “wat wil je drinken?” maar: “rood of wit?”. Mijn man hoeven ze niet eens meer te vragen, dat is standaard een biertje. Dat deed mij eigenlijk beseffen dat ik niet alleen dit patroon moet doorbreken, maar ook dat van mijn ouders.

Net als vorig jaar meldden we ons alle drie aan voor IkPas.nl. Mijn moeder was van de lekkerste vervangende alcoholvrije drankjes. Elk receptje stuurde ze door. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er maar weinig heb gemaakt, omdat ik niet per se het één voor het andere wilde vervangen. Het werd een simpele kop rooibos thee of cola zero. Maar dit jaar hoop ik toch stiekem dat ze haar recepten weer deelt met me, zodat ik toch eens wat anders drink.

Ook mijn broertje is van de partij. Zo eens in de twee maanden bestellen we sushi en delen een fles rode wijn. Even een gezellig avondje samen. Ja, dat gaat ‘em voorlopig even niet worden. Maar, dat geeft niks.

Hoe ik deze 30 dagen doorkom? Niet zo zwaar aan tillen denk ik! Zoals ik er nu in sta, wil ik mijn droge periode zelfs nog wel met 10 dagen verlengen, maar dat zien we nog wel. Ik vind het onwijs motiverend dat ik dit samen met mijn ouders en broertje doe. Naast het laten staan van de alcohol wil ik ook op mijn voeding gaan letten. Bewuste en gezonde keuzes maken. Het zou toch mooi zijn als ik tegelijkertijd wat kilo’s kwijtraak.

Tot slot… Mensen denken al snel, zonder lekker eten of een alcoholisch drankje is het niet gezellig. Maar daar gaat het niet om. Gezelligheid vind je in de mensen met wie je samen bent.

Tot volgende week!

Liefs, Marijke

 

Waarom Marijke meedoet aan IkPas:

“Alcohol heeft voor mij nooit een grote rol gespeeld, tot ik mijn maagverkleining kreeg in 2016. Tot die tijd kwam een wijntje tijdens een etentje of met/op visite wel eens voor.  Gewoon voor de gezelligheid. Het eerste drankje na mijn operatie gaf mij een heel ander gevoel. Ik vond het opeens heel aangenaam, die snelle opname van alcohol in mijn bloed. Maar, ik heb dus eigenlijk alcohol met een verkeerde emotie gekoppeld. Ik wil graag ervaren dat ik het niet per se nodig heb en dat een drankje weer een gezellig drankje wordt. Of helemaal niet. In ieder geval niet meer elke dag een wijntje tijdens het koken.”

Gerelateerd

Blog Marijke

Ik wíl niet drinken

De eerste drie weken zijn voorbij gevlogen, wie had dat gedacht? De verhuizing en de verbouwing gaan ondertussen hard door. Thuis pak ik wat dozen in, rond ik werkopdrachten af,…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat