Tot volgend jaar?!

Vandaag is het maandag 31 januari en heb ik de eer om deze ‘Dry January’ af te sluiten!

Het is weer ‘voorbij’ zou je kunnen zeggen, maar eigenlijk zou ik willen zeggen: ‘het is alweer voorbij’. Relatief snel voorbijgevlogen en als ik heel eerlijk ben, was het ook vrij gemakkelijk. Wetende dat ik in de eerdere blogs aangaf tegen wat dingen aan te lopen. Over een gehele maand en de bijkomende voordelen, stelde dat eigenlijk niets voor.

Ik slaap als een baby, ik ben helder en heb meer energie, voel mij fitter én ik ben wat kilo’s afgevallen! Vooral dat laatste vind ik een fijn bijkomend voordeel. Maar nu, hoe ziet de aankomende tijd eruit voor mij?

Is het heel slecht dat ik aankomend weekend al een avondje borrelen heb staan? Vind ik van niet, als het maar gedoseerd gebeurt. Mijn voornemen is dan ook om bewuste keuzes te maken wat betreft alcohol. Nu de restaurants en dergelijke weer open zijn, mag ik van mijzelf een wijntje als ik uit eten ga, maar hoef ik het niet per se op te zoeken. Mijn volgende doel is een ‘summer body’. Eigenlijk hoe ik mij nu voel, dat proberen vast te houden.

Wetende dat als ik nu weer vol gas ga en toegeef aan de gezelligheid met alcohol, dat doel een zware kluif wordt. Ook weet ik weer dat ik gezellig kan doen zonder die alcohol, waarom zet je dat dan niet wat vaker door?

Afgelopen week was er een aflevering op tv genaamd ‘slokje teveel’. Toch een confronterende aflevering betreffende het alcoholgebruik onder vrouwen. Vooral het feit dat drugs- en tabaksgebruik een ‘probleem’ is en landelijk (is het niet wereldwijd) ook wordt gezien als een verslaving, maar dat alcohol eigenlijk ‘normaal’ is. Dit terwijl alcohol net zo giftig is als andere middelen, en toch vinden we het raar als iemand geen wijn drinkt. Doe toch eens ‘normaal’ of wanneer doe je weer ‘normaal’, dan kunnen we weer afspreken. Eigenlijk toch van de gekken. Is alcohol drinken dan echt genormaliseerd, hoort het erbij? Ben je gek of raar als je niet drinkt, ben je saai en ongezellig als je gewoon een cola neemt in plaats van een baco?

De maatschappelijke druk is heel groot rondom alcohol, dat terwijl we elkaar eigenlijk vergif voorschotelen. Nee, ik zeg zeker geen ‘nee’ tegen alcohol, vind het daarvoor gewoon veel te lekker. Toch maakte deze aflevering wel dat ik even geconfronteerd werd met het woord ‘verslaving’ en probleem. Heb ik dat? Heb jij dat? Ontkenning…een groot woord waar bijna heel Nederland in zit. Als je dagelijks 1 of 2 glazen drinkt, is dat normaal, is dat goed of heb je dan een probleem? En kun je dat ‘probleem’ zelf aanpakken of heb je daar hulp bij nodig?

Om mijn Dry January af te sluiten, ben ik afgelopen weekend op een ware kroegentocht geweest. Jazeker, deze was volledig alcoholvrij. Het is voor mij niet de eerste keer dat ik een maand lang niet drink, maar blijf ik mijzelf en vooral ook anderen verbazen. Hoe gezellig en niets verschillend ik ben met de ‘alcohol’ Mariëlle. Hoe mensen niet geloven dat ik het een gehele maand heb volgehouden, maar vooral de support die ik van iedereen krijg. Ook op mijn social media/blog waar ik veel deel, steunen zoveel mensen mij met lieve woorden en aanmoediging. Gek hè, aangemoedigd worden om niet te drinken, of is het gek om aangemoedigd te worden dat glas in één keer te atten? ; )

Met al de energie die heb, heb ik afgelopen maand mijn gehele huis opgeruimd, schoongemaakt en verbouwd. Effectief gebruik gemaakt van de situatie.
Ga ik dit nu dus doorzetten naar februari? Ben ik trots? Wel degelijk! Zelfs met al die verleidingen, ben ik trouw aan mijzelf gebleven. Dat is misschien nog het allerbelangrijkste van alles.

Volgend jaar doe ik gewoon weer mee, jij ook?

Gerelateerd

Blog Mariëlle

Positief voorwaarts

Laatste loodjes, nieuwe en grotere stappen, betere nachten en fijnere ochtenden. Zoals ik al schrijf, het zijn de laatste loodjes. Eigenlijk meer ‘de laatste dagen van januari’, loodjes klinkt wel…
Lees meer
Blog Mariëlle

So far so good

So far, so good! We zijn ondertussen over de helft van de maand januari, mijn ‘Dry January’. Ik moet eerlijk bekennen, de afgelopen weekenden vond ik moeilijk. Moeilijk in de…
Lees meer
Blog Mariëlle

Terug naar normaal

Zonder bubbels geen cava, of andersom? Geen kaasplank zonder rode wijn of wijn zonder kaas? Hoe dan ook, deze maand even helemaal geen alcohol. Sinds maart 2020 zitten we allemaal…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat