Recht uit de pen: Linda

18 maart 2020 / Actueel / Blog Linda

24 uur samen
De kinderen zouden een dagje en nachtje weg zijn, dus mijn Lief en ik hadden 24 uur we-time in het vooruitzicht. Na een ochtendje voetbalveld werden ze opgehaald en aten we eerst samen thuis even een boterhammenlunch. We hadden wat boodschapjes te doen en reden diverse winkels af. Na een alcoholvrije borrel thuis, gingen we naar het restaurant in het gezellige en altijd bruisende dorp Bergen (in Noord-Holland). Net te ver om te fietsen, zeker met het gure weer en de wind die waaide, dus we gingen met de auto.

We hadden gereserveerd bij een culinair restaurant. Veel smaak, veel kleur, veel diversiteit, maar geen volle borden. Het werd dus een avondje bewust proeven en genieten van smaken en kleine hapjes. Bij het opnemen van de eerste drankjes vroeg ik wat ze konden aanbieden op alcoholvrij gebied. Ze hadden niet heel erg veel alcoholvrije keus, maar de cocktail die de ober opnoemde sprak mij aan, dus deze bestelde ik. Het was een alcoholvrije ‘gin’ tonic. Deze was op basis van vlierbloesem tonic en een soort limonadesiroop met kruiden en specerijen die ook voor gin worden gebruikt. Afgewerkt met citroen, sinaasappel en ijs, was het een heerlijk drankje.

Rode wijn
Stiekem had ik me van tevoren al voorgenomen dat ik bij deze maaltijd ook wijn ging drinken.
Het was een bewuste weloverwogen keuze. Ik had er trek in en vond dat het bij deze gelegenheid zou passen. Toen mijn Lief zijn biertje zat af te wegen, wat hij bij zijn eten zou gaan drinken, verraste ik hem dus min of meer toen ik zei: “Bestel maar lekker een fles rode wijn, ik wil ook een glas.” We bestudeerden samen de wijnkaart en kozen een heerlijke fles rode Italiaanse Puglia wijn.

Elke gang heb ik genoten van elke slok. Ik heb niet ‘gespoeld’ met de wijn, geen grote slokken genomen, niet ondoordacht doorgeslikt of met eten in m’n mond gedronken. Gewoon écht geproefd. En ik vond het heerlijk!!

Geen spijt
Tot aan de laatste gang heb ik met mijn anderhalve glas wijn gedaan, 4 gangen lang. Daarna sloten we af met een koffie voor mij en een Irish coffee voor mijn Lief. Het was een heerlijke, soms ook emotionele avond geweest, wat overigens niets met de wijn te maken had. En nee, ik had absoluut geen spijt van mijn uitspatting. Misschien omdat ik het me zo bewust voorgenomen had, of omdat ik zo keurig maat had gehouden? Wie zal het zeggen…
Wel merkte ik dat ik onrustiger had geslapen en heel veel had gedroomd, maar dat kon ook andere oorzaken hebben. De daaropvolgende dag vervolgde ik weer zonder problemen mijn alcoholvrije bestaan, terugkijkend op een heerlijke 24 uur.

Horeca
Hoewel er veel ruchtbaarheid in de media aan wordt gegeven en er ook veel reclame wordt gemaakt voor voornamelijk alcoholvrij bier, valt het mij op, maar tevens ook erg tegen, dat er in de cafés en horeca weinig aandacht is voor mensen die alcoholvrije drankjes willen drinken.  De keuze aan alcoholvrije versnaperingen is zeer beperkt en de alternatieven die geboden worden voor alcoholhoudende drankjes bij bijvoorbeeld een ‘high wine’ of ‘’walkin’ diner” zijn bedroevend slecht. Zo vind ik dat alcoholvrije wijn toch minimaal in elke zelfrespecterende horecagelegenheid op de kaart zou moeten staan, naast de alcoholvrije bieren.
En ook al ben ik geen super mocktail fan, doe eens gek en verzin dan ook even 3 of 4 lekkere mixdrankjes, want voor een keertje is het best leuk en lekker!

Gerelateerd

1 april 2020 / Blog Linda

Recht uit de pen: Linda

Corona kan iedereen treffen. Hoeveel geld of macht je ook hebt, gezondheid is niet te koop. Maar het is wel frappant dat ook bij deze ziekte, je huidige gezondheid wel…
Lees meer
25 maart 2020 / Blog Linda

Recht uit de pen: Linda

Corona, griep, verkoudheid, Covid19 en longontsteking, het heerst en beheerst ons allemaal. Hoe je het ook noemt, of wat het ook precies is, we worden op het moment massaal gedwongen…
Lees meer
11 maart 2020 / Blog Linda

Recht uit de pen: Linda

Nu ik volgens de artsen geen vrees meer hoef te hebben over borstkanker in mijn lijf, omdat ze beweren alles te hebben weggehaald, zou je denken dat ik dus gewoon…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat