Zaad

Aan het aanrecht sta ik mijn ontbijt klaar te maken. Om mij heen een druk heen en weer geloop van heren met boterhammen.

Ik doe een poging wat van de inhoud van een kilozak in een espressokopje te strooien. Zeker de helft belandt ernaast op het graniet. Ik kan er niet omheen, motorisch ben ik de zus van Mr. Bean.

Ik hoef maar de koelkast open te trekken of er valt iets uit de deur. Meestal met een combinatie van scherven en plakkerige kledder tot gevolg. Of de vaatwasser uitruimen, ‘pok’ daar stoot ik weer een chipje van een glas.

Nu ik hier peinzend sta te kijken naar het bezaaide aanrecht, moet ik denken aan vorige week.

Ik mocht weer op mijn jaarlijkse audiëntie bij de praktijkverpleegkundige vanwege mijn bloeddruk. Daarvoor ontvang ik een schriftelijke uitnodiging. Bij die uitnodiging zit een vragenlijst. En die vragenlijst bezorgt mij hoofdbrekens. Elk jaar weer. Ik begrijp het doel van de vragen maar ik kan me niet voorstellen dat dit de gewenste informatie oplevert. Iets met levensstijl en of die gezond is.

We starten met de rokersvraag. Ha! Die is makkelijk. Ik rook niet en ook nooit gedaan. Check!

“Beweegt u regelmatig? Eet u gevarieerd? Genoeg groente?” Check, check, check. Maar dan…

“Drinkt u dagelijks alcohol?” Huh? Elk jaar vraag ik me af of ik dit wel goed lees.

Ik weet dat ik in ieder geval het criterium ‘overmatige drinker’ wel haal. Maar aan troebel beoordelingsvermogen geen gebrek bij mensen die wel van een glaasje houden.

Nogmaals lees ik de vraag: “Drinkt u dagelijks alcohol?” En de vervolgvraag: “Zo ja, hoeveel?” Oneerlijk invullen zou ik nooit doen, hooguit wat naar beneden bijstellen.

Maar wat is er nu zo gek? De nooduitgang staat wagenwijd open! Nee, dagelijks drink ik geen alcohol. Versnipperd door de weken is er altijd wel een dag waarop het lukt streng voor mezelf te zijn. Meestal nadat ik het te bont heb gemaakt overigens. Bovendien sta ik nu een hele IkPas-periode droog.

“Nee”, pen ik dan ook resoluut neer.

Dat was vorige week. Nu sta ik in de keuken te prakkiseren hoe ik alle zaadjes terug vind. Ze verstoppen zich op de donkere vlakjes van het granito. Omdat mijn bloeddruk weer hoog was, struinde ik het internet af naar voedingstips. Zo kom ik uit bij het nuttigen van lijnzaad. Daarom sta ik nu elke ochtend te hannesen met een kopje als maatbeker en een vijzel.

Waar ik vroeger de dag startte met een boterham met kokosbrood of hagelslag of appelstroop, ga ik nu in de weer met cranberry’s, walnoten, Griekse yoghurt en sinds kort dus lijnzaad.

Oudste zoon staat er lachend bij te kijken. “Je lijkt wel een fitgirl!”

Ontspannen leunt hij op het aanrecht met een boterham met kaas in zijn hand.

Eens heb ik een mislukte pannenkoek met gaten op Instagram gepost met de tekst “Dieet-pannenkoek”. De grap ging aan een aantal in sportkleding gestoken dames voorbij. De “fitgirls” applaudisseerden me toe. Wij hebben daar smakelijk om gelachen.

Ik hou nu eenmaal van uitgebreid tafelen met lekkere wijnen erbij.

Maar nu even niet. Ik neem plaats aan tafel met mijn ontbijt. Het komt het dichtst in de buurt van nat cement. Hier ben ik wel even mee bezig, maar het is voor een goed doel..

Tip van Francis:

Even lekker lachen? Hier wat kijktips op YouTube:

Draadstaal heeft veel leuke, korte sketches. Met name deze met de pastoor is erg toepasselijk 😉

https://youtu.be/7S5XTRKSRbw

Ik ben dol op Klikbeet. Sla dan vooral de vlogs van fitgirl niet over.

https://youtu.be/Is_lNtOtXW4

 

 

Gerelateerd

Blog Francis

Drie notenbomen

Buiten is het grijs, nat en het waait. Weer dat past bij het najaar. Toch is het bijna lente. Ik zit aan de keukentafel met een kop warme winterthee en…
Lees meer
Blog Francis

Een vriend

Laat ik je vertellen over een vriend van mij. Ik ken hem al heel lang. Vanaf, wat zal het zijn, toen ik een jaar of veertien was ongeveer. Je zou…
Lees meer
Blog Francis

Een lijst

Hoe grondig ik onze keukentafel ook opruim, toch blijft er altijd wat liggen. Een onbestemde kluwen snoeren en adapters. Overdag niet meer dan een irritant vuiltje in het oog, ’s…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat