Conclusie

Niet drinken is me de afgelopen week weer goed afgegaan. Zelfs een moment, waarin ik eerder de keuze zou hebben gemaakt om helemaal nokkie te gaan, heb ik deze week zonder drank doorstaan. In plaats van de verdoving, maakte ik contact met iemand en kon ik erover praten in plaats van het eigenlijk weer weg te maken. De ervaring dat ook dit moeilijke moment goed uit te houden was, én zelfs weer een stukje meer duidelijkheid en verwerking heeft gebracht, is een bevestiging dat dit is wat ik wil. Dit helpt me vooruit! Ik heb geleerd meer contact te maken in de momenten dat ik alleen thuis zit en een naar gevoel me bekruipt. Contact met ‘echte’ vrienden, in plaats van mijn oude, vertrouwde ‘vriendje’.

Steeds meer word ik me bewust van de risicosituaties waarin ik normaal gesproken een drankje zou nemen. Voor mij heeft de coronacrisis het enerzijds een stukje makkelijker gemaakt. De momenten alleen thuis waren er wel meer, maar wat betreft de externe en sociale gelegenheden, die waren er aanzienlijk minder. Ik heb corona zelfs als excuus kunnen gebruiken om me aan bepaalde situaties te kunnen onttrekken.

Maar de challenge gaat voorbij, corona ook…

Wat maakt dat ik na IkPas niet gewoon weer voor de bijl ga, als ik besluit weer af en toe te gaan drinken? Heb ik dit al niet eerder geprobeerd? Meerdere malen zelfs? Werken zaken als ‘een joker’ voor mij? Of moet ik nu gewoon eens écht eerlijk naar mezelf toe gaan zijn? Ik heb het al eerder genoemd in mijn blogs trouwens, de gevalletjes alles of niets. Moet ik mezelf elke keer weer teleurstellen, omdat het er uiteindelijk altijd weer meer worden? Want mezelf teleurstellen, zo voel ik het toch ergens wel. Wil ik dat nog?

Ik wil geen alcohol meer drinken!

Het levert me gewoon veel meer op als ik niet drink. Mijn fysieke en geestelijke gezondheid verbeteren in alle opzichten. Genieten van mooie momenten ervaar ik tegenwoordig met een grote G! Oprecht en intens GENIETEN. En de mindere momenten, tja… onderhand wat meer handvatten daarvoor toch.

Ik weet heel goed wat mijn moeilijke situaties zijn. De momenten waar ik waarschijnlijk even wat minder makkelijk ‘nee’ zal kunnen zeggen. Ik heb ze voor mezelf in kaart gebracht en heb er alternatieven of oplossingen voor bedacht:

Er komt geen drank meer in huis. Bij mij thuis wordt er gezellig samen gekookt, gaan we spelletjes doen of creatief bezig zijn. Dat kan ook leuk zijn zonder alcohol en gaat ongetwijfeld ook nog beter. Daarbij lekkere, gezonde drankjes uitproberen, theetjes van verse kruiden en fruit, etc.

Of als ik bijvoorbeeld naar een feestje of een bezoek ga waar veel wordt gedronken. Ik blijf er gewoon niet meer slapen. Opgelost, want voor mij gaat autorijden en drinken niet samen.

Er zijn er een paar contacten waarvan ik merk dat ik niet meer op hetzelfde level zit, sinds ik niet drink en de ander wel. Ik wil geen ‘anti-drinker’ worden en heb respect voor ieder zijn keuzes, maar soms maakt het bepaalde relaties wel wat ingewikkelder. Daarin zal ik keuzes moeten maken en daarbij mezelf en mijn gevoel vooropstellen. Duidelijk ‘nee’ zeggen en blijven herhalen dat ik niet drink is én blijft een heel belangrijke. De kracht van herhaling; zowel voor mezelf als voor mijn omgeving.

En een experiment om aan mijn natuurlijke gelukshormoontje te komen, zodra de tijd het weer toe gaat laten: een keertje dansen ergens als er een goede band speelt. Thuis lukt het ook. Even dat drempeltje over en ervaren dat je geen alcohol nodig hebt om te kunnen/durven dansen. Maar dan wel samen met een vriendin die me in dat moment ondersteunt, want samen sterker 😉

De tijd zal leren of dit alles me gaat lukken. Leren gaat met vallen en opstaan, is dat juist niet waardoor je groeit? Ik maak een weloverwogen keuze om niet meer te drinken. Geen jokers voor mij. Ik ken mezelf, mijn gevalletjes alles of niets. Voor mij is het beter om mezelf niet die vette worst voor te houden.

Eigenlijk voelt dit nu best wel een beetje als afscheid nemen van….   Echt!

Alcohol is heel lange tijd mijn vriendje geweest. Mijn vriendje heeft me ook goeds gebracht, me geholpen door moeilijke tijden. Hij bracht me niet alleen maar rottigheid. Misschien dat ik met een mooi ritueel afscheid van hem kan nemen? Dit zou voor mij echt helpen.

Ik ga hier komende week over nadenken en deel het met jullie in mijn laatste blog.

Gerelateerd

Blog Annette

Afscheid

In een foto-en herinneringsboek wat ik kreeg voor mijn 50e verjaardag, schreven mijn vrienden en familie twee dingen welke mij typeerde. Negentig procent van hen noemde rode wijn en Hailey,…
Lees meer
Blog Annette

Alles of niets

Een gezellig samenzijn met vriendinnen eindigde bij mij meestal in een drinkfestijn. Ik was meestal degene die tot het gaatje ging. Het eerste glas nog rustig, maar hoe meer, hoe…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat