Lijstje voor een goed gevoel

De informatie van 20 februari over waarom alcohol zo verslavend is, heeft me aan het denken gezet. Een welkome eyeopener. In het artikel hebben ze het over een gelukshormoon dat wordt aangemaakt door de alcohol. En wat dat gelukshormoon met je doet na bijvoorbeeld stress op je werk, een vervelend gesprek, of gewoon het idee dat alles even tegenzit, een off-day. Kijk, dat zal het zijn! Ik had nogal wat van dat soort minder leuke momenten tot een paar jaar geleden.

Ik zie mezelf nog op de bank zitten in de tijden dat ik wel dronk. Glas wijn in de hand, lachend om iets in een film wat ik de volgende dag alweer kwijt was. Of flirtend op een chat met een vaag figuur, grenzen vervagend. Op dat moment was het leuk, fijn, ik vergat even alle sores. Maar de volgende dag… tja. Niet alleen een kater van de alcohol. Fake-happiness!

Ik begin steeds meer te ervaren wat het niet-drinken met me doet. Ik lach evengoed wel om een mafketel in een serie. En wat de chat op een datingsite en mogelijke dates betreft: nu even niet. Daten is ingewikkelder geworden in deze snelle wereld van het internet. Ook daar lijken grenzen te vervagen en schijn ik ‘ouderwets’ te zijn, als ik eens nuchter een poging doe en m’n grenzen aangeef als iemand gelijk naar mijn bh-maat vraagt. Jammer dan, ik heb ook nog een stukje wat zelfrespect heet. En waarom alles in één keer aanpakken? Stoppen met drinken is al heel wat. Niet alles tegelijk.

Afijn, terug naar dat artikel: Alternatieven om dat gelukshormoon, endorfine, aan te maken zou gebracht kunnen worden door sporten, lachen, seks, massage. Het eerste wat me nu te binnen schiet, is dat mijn zogenaamde vrindje alcohol me eigenlijk weerhield om die andere alternatieven écht te kunnen gaan ervaren. Want tja, zeg nu zelf, sporten gaat wat minder als je brak bent, dat lachen en wellicht ook de rest van de alternatieven, ben je waarschijnlijk de volgende ochtend kwijt.

Ik ben de afgelopen twee jaar druk bezig geweest keuzes te maken om voor mij ongezonde zaken, waaronder werk, bepaalde vriendschappen en relaties waar ik niet veel vreugde uit haalde, te beëindigen. Ik heb mijn hart laten spreken en heb het gevolgd. Misschien is het ook vanwege deze keuzes, dat ik minder de neiging heb om te drinken. Het gaat me echt goed af.

Toch heb ik mezelf afgelopen week betrapt op een momentje in de supermarkt. Vanuit mijn ooghoek het wijnschap en één moment dat ik dacht, ‘zal ik’? Echt maar één seconde en direct doorgelopen, mijn gezonde boodschappenlijstje verder afwerkend. Mild geweest naar mezelf toe om deze gedachte, niet veroordelend. Een gedrag, patroon wat je al zo lang hebt, verander je niet zomaar van de één op de andere dag. Ik had een off-day. Er gebeuren best wel wat dingetjes in mijn leven. Maar de grote vraag is, wat ik ermee doe? Doe mij een shotje endorfine!

Ik heb al een tijdje een ‘lijstje voor een goed gevoel’ wat ik in een mooi boekje heb opgeschreven. Het zijn allemaal gezonde, veilige en goedkope manieren die mij blij maken. Die avond heb ik bewust iets van mijn ‘lijstje’ ingezet. Ik heb een favoriet muziekalbum opgezet, heb heerlijk mee lopen blèren en heb de hele kamer doorgedanst. M’n hondje heeft meegedaan, dacht waarschijnlijk te weinig aandacht te krijgen, dus als toegift voor mij nog een knuffelmoment. Echt, als je het over een geluksmomentje hebt! Wie heeft er nog drank nodig? Genieten!

 

Gerelateerd

Blog Annette

Afscheid

In een foto-en herinneringsboek wat ik kreeg voor mijn 50e verjaardag, schreven mijn vrienden en familie twee dingen welke mij typeerde. Negentig procent van hen noemde rode wijn en Hailey,…
Lees meer
Blog Annette

Conclusie

Niet drinken is me de afgelopen week weer goed afgegaan. Zelfs een moment, waarin ik eerder de keuze zou hebben gemaakt om helemaal nokkie te gaan, heb ik deze week…
Lees meer
Blog Annette

Alles of niets

Een gezellig samenzijn met vriendinnen eindigde bij mij meestal in een drinkfestijn. Ik was meestal degene die tot het gaatje ging. Het eerste glas nog rustig, maar hoe meer, hoe…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat