Zoveel redenen om te pauzeren

Wij vroegen jullie laatst via de nieuwsbrief waarom jullie een hele maand geen druppel drinken. Nou, dat hebben we geweten. De reacties stroomden binnen. Waarvoor onze dank. Hieronder lees je een greep uit de mails die we ontvingen.

Loes

Waarom ik meedoe? Ik heb al vaker meegedaan met ‘IkPas’ en altijd ging het mij gemakkelijk af. En toch viel ik altijd weer terug in mijn oude drinkpatroon van te veel drinken. Maar deze keer was ik er echt ‘aan toe’! Er was altijd wel een reden om het glas op te heffen. Ik betrapte mezelf erop om ook stiekem te drinken. Had achteraf natuurlijk spijt. Het kwam echter nooit zover, dat ik dronken was. Toen ik me afhankelijk van een glas wijn ging voelen, kwam ook het besef dat ik hier iets mee moest gaan doen. Stoppen! En eerlijk gezegd ben ik blij, zo blij dat ik meedoe. Ik zeg het hardop bij een borrel en verjaardag. Ik heb me aangemeld bij een sportschool en ga aan mezelf werken. Ik weet deze keer komt het goed. Het heeft me een week slapeloze nachten gekost, maar nu slaap ik als een roos.

Jan
De reden waarom IkPas is omdat karakter wil tonen naar mijn vrouw, kinderen en schoonkinderen. 2 dochters en 1  schoonzoon zijn ook gestopt. Dus goed voorbeeld, doet goed  volgen.
Anthonia
Ik ben me er al langere tijd van bewust dat ik veel te veel drink. Mijn reden om aan IkPas mee te doen, is toch wel omdat ik en mijn dierbaren zich zorgen maken om mijn fixatie op alcohol. Iedere dag kijken of er nog wijn in huis is, hoe laat kan ik het eerste glas inschenken en daarna maar blijven inschenken… met slecht slapen en vervelend gedrag tot gevolg. Allemaal door de alcohol.  Er moest iets gebeuren. Toen kwam IkPas voorbij , waarbij ik dacht deze uitdaging ga ik aan. Er zijn bijna twee weken voorbij en het gaat zo goed! Het leven blijkt ook zonder alcohol aangenaam te zijn.
Sjanie
Ik doe mee aan IkPas, omdat ik een patroon wil doorbreken om iedere dag een paar glazen wijn te drinken. Daarbij hoop ik dat het gezondheidsvoordelen zal opleveren zoals beter slapen.
Nico

Ik pas om de volgende redenen:

  1. Doorbreken van een gewoonte;
  2. Het aanhouden van een goede gewoonte n.l.  meedoen met ‘ik pas’;
  3. Onafhankelijkheid van alcohol beleven;
  4. Voorbeeld geven;
  5. Diepere slaap ervaren;
  6. Gewend raken nee te zeggen tegen alcohol;
  7. Kwaliteit huid verbeteren;
  8. Mijn vrouw drinkt geen alc
  9. Gezondheid
  10. Voor mezelf bewijzen steeds makkelijker te kunnen stoppen.

Eric

Ik was een sportman, en nu 62. Ik accepteer dat ik niet meer kan opbrengen wat ik vroeger kon. Het drankgebruik is er ingeslopen, vanwege stress met werk en te behalen targets. Ik hou van lekker eten en daar hoort wijn, en vaak champagne bij. Mijn bloedwaarden gaven al een paar jaar aan dat ik te veel dronk. En nu is dat voorbij. Ik ben gezond, en kan nog veel gezonder zijn. Dus ik ga een patroon doorbreken. De eerste 40 dagen van dit jaar drink ik geen druppel. Wel alcoholvrije wijn en ook dat gaat  minder worden. Ik doorbreek mijn ingesleten patroon. Die kilo’s train ik ervan af zodra we langere dagen hebben en mijn bloedwaarden worden beter. Mijn doel is dat ik nadien gewoon heel beheerst met alcohol om kan gaan. En dat gaat ook gebeuren. Mijn gehele omgeving weet dat ik dit doe, dus dat is een stok achter de deur.

Dirk & Patrick

De reden dat ik samen met mijn zoon meedoe aan IkPas is simpel: traditie en met stok achter de deur onze te hoge alcoholconsumptie verminderen. De maand december is er bij ons een van gezelligheid, samen met familie en vrienden lekker eten en drinken. Een winterse culinaire buurt BBQ houden op tweede kerstdag met bij iedere gang een andere wijn. Champagnekurken knallen in Koog aan de Zaan harder dan vuurwerk… Allemaal erg leuk en smaakvol, alleen werd het flesje wijn bij het normale diner twee stuks. (er drinken dan drie volwassenen). Met een biertje bij het koken en een biertje na afloop. Dat krijg je als je zoon chef-kok is (geweest) maar thuis nog volop achter de kachel staat. Werken in de horeca en drank zijn een prima combinatie. Maar ook een gevaarlijke. Want je lichaam went aan ’s nachts nog wat samen napraten met een drankje erbij.

Dit is het derde jaar dat we samen meedoen. Vader van 63 zoon van 26 jaar. En het bevalt tot nu toe prima. De eerste week is lastig. Hoofdpijn, echt trek in bier en wijn. In deze tweede week merk je echt een sterke verbetering van je lichamelijke conditie. Vies praatje, dus pas op: je urine is nu kristalhelder in plaats van donkerbruin van de afvalstoffen die uit je lichaam moeten. Ik sta fitter op. Heb een helder hoofd. Slaap beter. Minder last van ‘wiebelbenen’ (komt ook door te veel zittend werk in combinatie weinig lichaamsbeweging).

Lida

Mijn hele leven, vanaf ongeveer mijn 26ste, heb ik voor het eten een alcoholhoudende drank genuttigd. Daarvoor was ik zo anti dat ik er zelfs over dacht lid te worden van de Blauwe Knoop. Wanneer en hoe dat veranderd is weet ik niet. Nu op m’n 68ste drink ik, terwijl ik het me bewust ben, 5 glazen wijn per avond en lig ik ’s nachts met bonkend hart in bed, maar even zo vrolijk schenk ik mezelf de volgende dag  om 17 uur weer wat in. Ik koppel het aan gezelligheid, terwijl ik het zo graag verander. Dus daarom doe ik mee, vorig jaar en de keer daarvoor is het me niet gelukt, nu gaat het goed.
Anita
Ik was mijn sleur van 3 glazen wijn en daarbij behorende kaas of zo meer dan zat. Ik drink en snack teveel. Daardoor ben ik veel te zwaar. Allemaal dankzij een gewoonte. De knop is om en met IkPas gooi ik de hele boel om. De vraag is: ‘Hoelang hou ik het vol?’
Op dit moment gaat het goed, slaap ik prima en voel ik me ‘wakker’. Wonderlijk dat geen alcohol drinken zo’n effect heeft.

Hanneke

Waarom ik een maandje pauzeer:

– Ik vind het te lekker en drink ongemerkt steeds vaker en meer. Dat wil ik niet uit gezondheidsoverwegingen.
– Ik wil niet mee in de maatschappelijk gewoonte, ik vind het eigenlijk heel gek dat we alcohol zo normaal vinden.
– Ik wil mijn hersens de baas blijven als het gaat om ongezonde verleidingen.
– Ik wil doorbreken dat een lekker glas wijn of bier een beloning is voor mezelf en dat het bij gezelligheid hoort.
Marco
IkPas samen met mijn vrouw, omdat het drinken van alcohol veel te veel een gewoonte werd en om fitter de week door te komen. Mijn vrouw heeft ook nog als reden dat ze wat wil afvallen.
Carla
Voor het derde jaar draag ik mijn polsbandje van IkPas. Felblauw, iedereen ziet het en zegt er wat van. Het kleurt niet bij alles maar het valt wel op : )
Ik blijf trouw meedoen, gewoon omdat ik dat zelf wil. We zijn gepensioneerd, terrasje in de zomer en veel thuis omdat we dat gezellig met elkaar vinden. Elke middag drinken we een bijna een hele fles wijn leeg. Het is een zeldzaamheid dat we dat overslaan. Maar in januari drinken we niet. Het is helemaal niet moeilijk en ik vraag me wel eens af of de dagelijkse gewoonte van een fles wijn drinken veranderd kan worden. Ja, dat kan. Na januari drinken we beduidend minder, doen twee dagen met één fles. Maar als het voorjaar wordt, zomer, mooi weer, dan is de verleiding voor een glas koude rosé of Chardonnay erg groot!
Maar we doen ons best! ’s Middags straks weer een glaasje, ’s avonds thee. Onze generatie groeide op met drank en sigaretten (we roken al 25 jaar niet meer). En dat het gezelliger is met alcohol is geen argument. We hebben het nu ook gezellig! Dus minderen na januari en volgend jaar gewoon weer Dry January!
Els
Ik ben begonnen aan IkPas, omdat ik veel te veel drink en omdat ik voel dat het niet goed voor mij is. Sinds het overlijden van mijn man, nu 6 jaar geleden, is het toegenomen. Ik begin pas ‘s avonds te drinken meestal tegen 21.00 uur behalve als ik ergens naartoe moet. Ik drink dan een fles witte wijn en voel me er goed bij. Overdag drink ik nooit, vind het dan zelfs niet lekker. Mijn broer is overleden aan drank, mijn opa was alcoholist en twee van mijn ooms ook. Ik heb tegen iedereen gezegd dat ik meedoe aan IkPas. Sinds 2 januari is het 4 keer niet gelukt. De tips als buiten gaan wandelen of iemand bellen gaan niet op als het zo laat is. Maar ja, vanavond probeer ik het weer!
Bas

De reden dat ik meedoe is de volgende: ik was mij ervan bewust dat ik elke dag meerdere biertjes dronk met mijn vrienden, en natuurlijk ook een paar ’s avonds thuis. In november werd ik opgenomen in het ziekenhuis voor de behandeling van een longontsteking. Op een gegeven moment komt de zaalarts langs en maakt een polsbeweging richting mond, met de opmerking dat ‘dit wel eens wat minder kon’ volgens de laboratoriumuitslagen. Noem het een wake-up-call. Nu sta ik al sinds het ontslag droog, met deze uitdaging als stok achter de deur.

Hanna

IkPas deze maand, omdat ik eigenlijk te veel drink. Ik drink niet iedere dag, kan ook niet ivm werk in de zorg. Maar als ik drink, kan ik het vaak niet bij 1 of 2 glaasjes houden. Daarbij merk ik ook, dat ik er niet zo goed meer tegen kan. Ook wil ik aan mijn dochter van 18 laten zien, dat ik ook zonder alcohol kan leven.

Tom

Ik ben 76 jaar en voel me nog prima. Dat wil ik graag zo lang mogelijk volhouden. Ik heb heel veel interesses en doe nog erg veel. Speel piano, schilder, maak objecten etc. We zijn na mijn pensionering in Spanje gaan wonen. Kortom, langer gezond kunnen leven met af en toe eens een wijntje.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat