Zo deal je met oververhitting in de auto

Het is deze week dus heet. En als het kwik buiten stijgt, dan is het noodzakelijk om het hoofd koel te houden. Zeker in de auto. Want rijden in een auto met een te hoge binnentemperatuur is een even groot risico als rijden onder invloed van alcohol. Wist je dat een interieurtemperatuur van 35°C komt overeenkomt met 0,5 promille alcohol in het bloed?

Als je in de auto zit en het is 27 plus graden, dan loop je het risico last te krijgen van vermoeidheid, concentratieproblemen en benauwdheid. Verschijnselen die je kunt missen als kiespijn. In de auto moet je er altijd met je koppie bij zijn. Wat kun je doen tegen een oververhitte auto?

ARKO: Alle Ramen Kunnen Open

Zorg voor de juiste ventilatie. Het raam achterin en het raam voorin een stukje open en de boel ventileert in ieder geval goed.

AIRCO: Niet te laag en goed drinken

De airco gebruik je optimaal als deze 5°C lager dan de buitentemperatuur is afgesteld. Let erop dat je voldoende drinkt, want airco zorgt voor een droge lucht. Een flesje water meenemen, is dan ook een goed idee. Koop dan ook meteen wat verfrissingsdoekjes.

Luchtige kleding

Kleed jezelf en eventuele kinderen luchtig aan. En rijd het liefst, zeker als er kinderen meerijden, niet tijdens de heetste uren van de dag (tussen 12.00 en 15.00).

Handdoek op dashboard

Dek het dashboard af met een handdoek. Een dashboard absorbeert namelijk warmte. Bij 31 graden kan de contacttemperatuur op het dashboard oplopen tot 92 graden. Zo’n dashboard werkt dan als een straalkachel in de auto.

Zonneschermen

Om het voor diegenen op de achterbank zo fijn mogelijk te maken: bevestig zonneschermen op de ramen achterin. Dit scheelt ietwat in warmte en de personen op de achterbank kijken niet in het felle licht. Als je de auto parkeert -houd rekening met de stand van de zon en welke kant deze op draait- en een tijdje wilt laten staan, is het verstandig om de voorruit af te dekken.

Deuren openzetten

Is het weer tijd om te gaan? Zet dan eerst de deuren een paar minuten open en laat de ventilator/airco op de hoogste stand draaien, zodat de ergste hitte wordt verdreven. Bron: gezondheid.be.

Gerelateerd

Achtergrond

Eet en drink je warm

Nu de temperatuur steeds verder daalt, voel je dat we richting winter gaan. Niet erg, want die lichtjes, die feestdagen, die gezellige avonden je zou ze niet willen missen. Wat…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat