Woensdag Weetjes: dit wist je nog niet

Deze woensdag doen we je versteld staan over een aantal nieuwe weetjes over alcohol. Lees je slimmer over alcohol en je zicht, alcohol en de daling van je lichaamstemperatuur en de mentale kater na het drinken van alcohol.

Alcohol beïnvloedt je zicht.

Dat je dubbel gaat zien wanneer je te diep in het glaasje hebt gekeken is algemeen bekend. En wist je ook dat je, als je de maximaal toegestane hoeveelheid alcohol in je bloed hebt, ongeveer 30% minder contrast ziet? Tijdens het autorijden betekent dit, dat je minder snel het verschil tussen lichte en donkere objecten kunt onderscheiden.

Ook is alcohol van invloed op je perifeer gezichtsvermogen. En dit kan leiden tot tunnelvisie. Hierdoor heb je minder goed in de gaten wat er om je heen gebeurt. Rijden onder invloed is sowieso hartstikke gevaarlijk en ’s nachts rijden onder invloed vanwege het donker zo mogelijk nog gevaarlijker. Zorg voor een BOB of houd het bij thee, water en fris. Bron: www.lensonline.nl en www.seemagazine.be.

Alcohol laat je lichaamstemperatuur dalen.

Een van de niet-zichtbare gevolgen van (te veel) alcohol drinken, is dat je bloedvaten zich verwijden. Hierdoor krijg je onder andere een rood hoofd tijdens het drinken van alcohol. Want als je bloedvaten zich verwijden, zijn ze ook beter zichtbaar. En niet alleen je hoofd neemt daardoor een rode kleur aan, ook je lichaamstemperatuur daalt dankzij de verwijde bloedvaten. Daarnaast wordt door alcohol het zenuwstelsel onderdrukt, waardoor de koudewaarneming gestoord wordt.

Alcohol kan zorgen voor een depressief gevoel na het drinken.

Je drinkt een aantal glazen alcohol. De kater later bestaat niet alleen uit hoofdpijn, maar ook uit een depressief gevoel. Je voelt je ronduit slecht na je uitspatting. Hoe dat kan is persoons- en situatieafhankelijk. Maar het is het proberen waard om een tijdje niet te drinken. Om je basisgevoel te onderzoeken. Ben je ergens somber over? Alcohol werkt namelijk emotieversterkend. Je gevoel onderdrukken met behulp van alcohol heeft namelijk geen zin.

Door het drinken van alcohol bestrijd je de symptomen (depressieve gevoelens) en niet de oorzaak. Met andere woorden: alcohol lost niets op. Het zorgt voor tijdelijke verlichting. Omdat het probleem blijft bestaan en er tolerantie optreedt voor de verdovende werking van alcohol, heb je steeds meer alcohol nodig om geen sombere en/of angstige gevoelens te voelen. Je belandt in een vicieuze cirkel en ontwikkelt een ongezond drinkpatroon.

Praat er met iemand over als je niet lekker in je vel zit.

Bron: alcoholinfo.nl.

 

 

Gerelateerd

Achtergrond

Eet en drink je warm

Nu de temperatuur steeds verder daalt, voel je dat we richting winter gaan. Niet erg, want die lichtjes, die feestdagen, die gezellige avonden je zou ze niet willen missen. Wat…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat