Woensdag Weetjes: dit wist je nog niet

Een kater hebben, een kater bestrijden, manieren om niet té dronken te worden en alcohol en je hersenen: ook vandaag lees je je weer een heel stuk slimmer.

Een kater ontstaat door een tekort aan vocht.

De belangrijkste boosdoener achter een kater is vochtverlies, ook wel nadorst genoemd. Alcohol moedigt je nieren aan om extra vocht uit te scheiden. Hierdoor moet je vaker plassen en droogt je lichaam uit. Het vochtverlies zorgt ervoor dat je je slap en moe voelt, en veroorzaakt een droge (niet al te best ruikende) mond. Verder zorgt uitdroging ervoor dat het vocht dat zich tussen je hersenen en schedel bevindt, verdwijnt. Met als gevolg dat je hersenen tegen je schedel ‘botsen’, en dat is nogal pijnlijk.

Een andere oorzaak van je hoofdpijn en een trillerig gevoel the day after, is ‘aceetaldehyde’. Deze giftige stof ontstaat tijdens de afbraak van alcohol. Je lichaam probeert ook deze stof zo snel mogelijk af te breken. Heb je flinke hoofdpijn en moeite om je glas water recht te houden? Dan zijn dit twee aanwijzingen dat nog niet alle aceeltaldehyde is weggewerkt.

Met water bestrijd je een kater.

Wat een topavond. Jammer dat je die gezelligheid moet bekopen met een flinke hoofdpijn, opspelende maag, droge mond en slappe benen. Wat te doen tegen de katersymptomen?

-Veel water drinken. Maar dan ook echt heel veel. Je lichaam komt zwaar vocht tekort.

-Rust. Neem je rust. Loop jezelf niet voorbij en luister goed naar je lichaam.

-Gezond eten. Bananen hebben van nature een zuurremmende werking, dit brengt je maag tot rust en vermindert je misselijkheid. Daarnaast bestaat een banaan voor 70% uit water en helpt zo’n gezonde goudgele rakker mee je lichaam weer te hydrateren.

-Frisse lucht. Als het lukt en als het kan: maak een goede wandeling. Vergeet je grote fles water niet!

Bron: alcoholinfo.nl.

Zo word je niet te snel te dronken.

Er zijn een heleboel manieren om niet te snel te dronken te worden. Niet drinken is er één van. Maar ja, soms gebeurt het gewoon. Dus wat doe je om te voorkomen dat je de volgende dag niet als een ziek vogeltje de hele dag onder je dekbed ligt?

-Maak met jezelf een afspraak over hoeveel glazen je wil drinken en wat voor soort drank je gaat drinken.

-Wissel een glas alcohol af met een glas water/fris/sapje/nulpuntnulletje (denk aan dat vochttekort).

-Drink geen alcohol als je dorst hebt. Spoiler: van alcohol krijg je alleen nog maar meer dorst.

-Drink heel bewust. Als de perfecte gelegenheid zich voordoet en alleen als je er echt heel veel zin in hebt. Behoefte aan nog meer tips? Klik dan hier.

De kater is de consequentie van een lichte vorm van alcoholvergiftiging.

Het Korsakov Syndroom is een extreme vorm van hersenbeschadiging, maar ook een (eenmalige) vorm van alcoholvergiftiging kan al schadelijk zijn voor de hersenen. Het is goed om je te realiseren dat een kater ook een (lichte) vorm van alcoholvergiftiging is. De volgende dag kun je last hebben van geheugenproblemen, concentratieproblemen, vermoeidheid en verwardheid. Een ernstige alcoholvergiftiging (zoals deze kan optreden tijdens ‘binge-drinken of ‘comazuipen’) is op het moment zelf zeer gevaarlijk: de alcohol kan je zenuwstelsel verdoven, waardoor je ademhaling kan stokken: met de dood tot gevolg. Ook als je een alcoholvergiftiging overleeft en weer volledig bij bewustzijn bent, kun je voor een langere periode last houden van eerdergenoemde klachten.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat