Van de zon genieten zonder alcohol

Lekker hè, die zon? In de tuin zitten, barbecueën, misschien zelfs een plons in een (opblaasbaar) zwembad. Ja, zomer in Nederland is genieten geblazen. En zoals dat vaak gaat als het gezellig is, dan wordt er wat alcohol gedronken. Gezellig ja, maar handig…?

Lijkt dat maar zo of smaakt dat koude biertje extra lekker in de zon? Nou, dat kan best kloppen ja. Heeft te maken met sfeer, met het gezelschap, met je (goede) humeur…allemaal vrolijke motieven om te drinken. En op de een of andere manier komt die alcohol ook wat harder aan. Of verbeeld je je dat maar? Dat is iets wat we kunnen ontkrachten. Je raakt niet sneller aangeschoten als je in de zon zit. Je wordt dus niet sneller dronken van de zon. Wel is het zo dat je meer dorst krijgt, omdat je het warm hebt. En dan drink je er dus nog één. En nog éen. En vooruit nog eentje dan…

Omdat we nog aan het begin van de zomer staan -hij is officieel niet eens begonnen- moet je wennen aan de zon. Want die schijnt al met een flinke kracht. Vergis je dus niet. Als je je hoofd en nek niet voldoende beschermt, loop je het risico een zonnesteek op te lopen. Bij een zonnesteek wordt het lichaam te warm en te droog. De temperatuur van je hersenen raakt uit balans en dat veroorzaakt een stekende pijn in je hoofd. Door daarnaast alcohol te drinken, versnel je dit proces. Want alcohol onttrekt vocht aan je lichaam.

Een zonnesteek of uitdroging voorkomen

Bedek je hoofd met een pet, hoed of doek

Zorg dat ook je nek beschermd is

Draag een zonnebril

Drink 2 liter vocht op een dag

Matig of drink geen alcohol in de zon

Toch door de hitte bevangen?

Ga uit de zon

Leg natte doeken op je hoofd en in je nek

Zet een ventilator vlak naast je

Neem wat ORS (rehydratiemiddel – een middel dat zoutgehalte aanvult, zodat je beter vocht vasthoudt)

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat