Self-nudging helpt je bij een alcoholpauze

Self-wattes? Self-nudges zijn methodes die ervoor zorgen dat je een andere, gezondere keuze maakt zonder dat hier financiële prikkels bij komen kijken. En self-nudging zou jou zomaar kunnen helpen bij het houden van een succesvolle alcoholpauze.

Self-nudging is niets nieuws. Veel bedrijven, en ook de overheid, passen dit toe. Denk bijvoorbeeld aan een gevulde fruitmand op ooghoogte in een kantoorruimte. Zo word je als werknemer verleid om eerder voor een appel te kiezen (want dichtbij en gratis) dan voor die Snickers uit de automaat verderop in de  gang.

De 5 self-nudge technieken

Om impulsen en verleidingen af te wenden (lees: niet te zwichten voor jouw favoriete alcoholische drankje) is er een aantal self-nudge technieken die je kunt toepassen. Komen ze:

  1. Haal het niet in huis

Wat er niet is, kan ook niet op. Dus zorg dat je drankvoorraad uit logeren gaat of op een andere manier verdwijnt (= gootsteen)

  1. Zorg voor alternatieven

Omdat je geen alcohol in huis hebt en je wel af toe iets lekkers wilt drinken, zorg je voor voldoende alternatieven. Denk aan je favoriete frisje, een verfrissende limonade, genoeg crodino, verrassende theesmaken of kijk eens op ah.nl. Hier vind je een heleboel non-alcoholische recepten.

  1. Maak van de voordelen je mantra

Bepaal voor jezelf welke voordelen er aan een alcoholpauze zitten. Wij geven een voorzet: lekkerder slapen, frisse ochtenden, meer energie en geld overhouden bijvoorbeeld. Herhaal deze voordelen regelmatig, zodat je weet waarvoor je het doet.

  1. Het als-dan-plan

Jouw doel: deze maand geen alcohol drinken. De als-dan benadering helpt bij het bereiken van je doel. Bijvoorbeeld: ‘Als ik een feestje heb, dan licht ik de gastheer of -vrouw in dat ik geen alcohol drink. Of ik breng mijn eigen non-alcoholische alternatief mee’. Oftewel: maak een plan, zodat bepaalde situaties niet voor verrassingen zorgen.

  1. Vertel het!

Een extra motivatie om je doel te behalen kan zijn (zoveel mogelijk) mensen op de hoogte te stellen van je doel ‘een maand geen alcohol drinken’. Uiteraard doe je dit voor jezelf, maar je omgeving kan een grote steun zijn.

Bron: psychologiemagazine.nl.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat