Moti55: een persoonlijk traject op maat

Pauzeren doen we samen. Vanuit IkPas krijg je alle digitale ondersteuning die je nodig hebt. Ook staan we voor je klaar als je een vraag hebt. Heb jij behoefte aan extra en vooral ook persoonlijke begeleiding? Dan is Moti55 misschien wel wat voor jou. Dit is een interventie in de vorm van face-to-face gesprekken voor iedereen die worstelt met alcoholproblematiek.

Als je eens goed stil wilt staan bij je alcoholgebruik, als je minder alcohol wilt drinken of overweegt om hiermee stoppen, maar je weet niet goed hoe? Dan kun je een vrijblijvend oriënterend gesprek aanvragen met een preventiewerker in jouw regio om te kijken wat er mogelijk is. Hans Dupont, een van de initiatiefnemers van Moti55, verslavingsdeskundige en docent aan de Universiteit Maastricht, vertelt over de onderbouwing die erachter zit: “We hebben Moti55 opgebouwd op basis van diverse succesvolle preventietheorieën. De interventie kent een aantal vaste onderdelen, maar we leggen de nadruk op maatwerk, persoonlijke aanpak, autonomie en verbondenheid.”

Wat past bij jou

Ieder mens is anders, vandaar dat iedere deelnemer een traject op maat krijgt. Samen met jou wordt bepaald hoe en waaraan je wilt werken. Het traject bestaat uit gemiddeld 4 gesprekken. “Tijdens deze gesprekken”, vult Hans aan, “stel je samen met een preventiemedewerker een plan van aanpak op. Twee maanden na deze gesprekken vindt er een ‘follow up’ gesprek plaats waarbij het verloop van je plannen besproken wordt. Een plan kan zijn: ‘niet meer drinken doordeweeks’. Of: ‘na 1 glas overstappen op een alcoholvrij alternatief’. Daarnaast wordt er tijdens de gesprekken onder andere dieper ingegaan op het drinkpatroon, triggers, netwerk, alternatieven en de motivatie om het alcoholgebruik aan te pakken.”

Wist je dat een Moti55 helemaal gratis is? Dat komt omdat het wordt gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Ook goed om te weten: Moti55 is er niet alleen voor de 55-plusser. Deze interventie is er voor iedereen die hulp kan gebruiken bij het doorbreken van zijn of haar alcoholpatroon.

Flink minderen

Of Moti55 werkt? Volgens Hans is dat zeker het geval. Hans: “Wat wij onderzocht hebben, is dat Moti55-deelnemers gemiddeld de helft minder drinken dan voor de start van het traject. Het doel van Moti55 is dat deelnemers stilstaan bij hun alcoholgebruik, een gezondere leefstijl gaan aannemen en dat de kwaliteit van leven verbetert, bijvoorbeeld door fitter te worden of beter te slapen.”

De voordelen van Moti55 op een rijtje

  • Geen wachttijden
  • Gratis
  • Vrijblijvend oriënterend gesprek
  • Flexibel in contact en de plek waar de gesprekken plaatsvinden
  • Voor 55-plussers en iedereen die persoonlijke hulp kan gebruiken

Ben je geïnteresseerd in Moti55? Kijk dan eens op de website of vraag direct een oriënterend gesprek aan.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat