Jezelf verwennen en belonen

Jij houdt bewust een alcoholpauze. Omdat je dit nodig vindt. Maar waar eerst dat drankje je beloning was, moet je nu op zoek naar andere manieren van belonen. Wij komen met tips.

Je hebt hard gewerkt, dus verdien je iets. Voorheen trok je dan een flesje open. En dat drankje, die eerste slok, voelde dan echt als een beloning. Maar ja, je pauzeert…En juist nu in je pauzemaand, heb je een beloning verdiend.

Jezelf belonen is belangrijk. Voorheen was het drinken van alcohol een beloning. Als je alcohol drinkt, komen er stofjes in de hersenen vrij als dopamine en serotonine. Dopamine zorgt voor een tevreden gevoel en serotonine heeft effect op je stemming en zorgt voor een verbonden gevoel met anderen. Hele fijne gevoelens die we maar wat graag ervaren. En daar schuilt ook direct het gevaar in. Omdat je meer van dit soort gevoelens wilt voelen, ga je ook meer drinken. Zie jij de (dronken) bui al hangen?

Geen alcohol wel dopamine en serotonine

Maar hier is een oplossing voor. Voor het aanmaken van dopamine en serotonine kun je ook andere dingen doen dan het drinken van (veel) alcohol. Het eten van je lievelingsmaaltje, jezelf een uurtje of wat in het zweet werken tijdens het sporten, óf een goeie stoeipartij; zorgt net zo goed voor dat tevreden gevoel en gevoel van verbondenheid.

Lijst met beloningstips

Ben je geen (top)kok? Houd je niet van sporten? Heb je niemand om de sterren van de hemel mee te kussen? Jezelf belonen, kan op vele verschillende manieren. Van jezelf een goed boek cadeau doen, tot jezelf een compliment geven (zeg het hardop!) en nog veel meer. Je kunt beloningen opdelen in verschillende categorieën:

Eropuit beloningen alleen of samen met je partner, kind, vriendin, neef of buurvrouw. Zoek naar iets wat je nog nooit hebt gedaan (modderbad nemen) of doe iets wat je al eens eerder hebt gedaan en waar je veel plezier aan hebt beleefd.

Zelfzorg beloningen van het kopen van je lievelingsdouchegel tot het kijken van die mooie film. Het is tijd voor me-time!

Gratis beloningen hardlopen, een (strand)wandeling maken, in de tuin werken, in de zon genieten van een kop thee, je uitleven op je hobby, een geurkaars aansteken et cetera. Sommige dingen kosten (bijna) niets en bezorgen je een maximaal goed gevoel.

Eet beloningen je lievelingsmaaltijd bestellen of uit eten gaan in een leuk restaurant kan een grote beloning zijn. Zelf een pizza maken, kan natuurlijk net zo fijn zijn.

Actieve beloningen altijd al eens willen kanoën? Nog nooit geklommen in een klimcentrum? Benieuwd hoe het voelt om alpaca’s te knuffelen? Plan een activiteit en begin vast met jezelf te verheugen!

Gerelateerd

Achtergrond

Eet en drink je warm

Nu de temperatuur steeds verder daalt, voel je dat we richting winter gaan. Niet erg, want die lichtjes, die feestdagen, die gezellige avonden je zou ze niet willen missen. Wat…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat