In 0.0-bier zit tóch een klein beetje alcohol

Een 0.0-biertje drinken is tegenwoordig heel gewoon. Je wordt er niet dronken van en mag ermee achter het stuur kruipen. Maar wees je er wel van bewust dat ondanks het 0.0-etiket, er wel een druppel of wat alcohol in een 0.0-biertje zit.

Er zijn verschillende manieren om alcoholvrij bier te maken. Vaak wordt er gekozen voor het gebruik van een speciale gist of het destilleren van het bier, zodat er geen alcohol achterblijft. Toch blijkt het lastig te zijn om een volledig alcoholvrij biertje te brouwen. En volgens de Nederlandse Warenwet mag een alcoholvrij biertje maximaal 0,1% alcohol bevatten. Als je kiest voor alcoholvrij bier wees je er dan bewust van dat er toch een heel klein percentage alcohol in zit. Voor mensen met een alcoholprobleem is het dus niet aan te raden om te kiezen voor een alcoholvrij biertje.

Alcoholarm bier

Voor alcoholarm bier geldt hetzelfde als voor alcoholvrij bier, alleen de grens van de hoeveelheid alcohol die erin mag zitten ligt iets hoger dan bij alcoholvrij bier. In alcoholarm bier mag volgens de Nederlandse Warenwet maximaal 1,2% alcohol zitten. Ook in dit geval geldt: heb je een alcoholprobleem of wil je uit principe echt geen alcohol binnenkrijgen, dan is het niet verstandig om te kiezen voor alcoholarm bier.

0.0-bier

Hoewel je van dat druppeltje alcohol niet dronken wordt dat in 0.0-bier zit en je er dus gewoon mee achter het stuur mag kruipen, plaatsen we er ook een kritische kanttekening bij: wij raden aan liever helemaal niets te drinken dat kan worden geassocieerd met alcohol. Een alcoholvrij biertje is bijna niet van echt te onderscheiden, vandaar. Een alcoholvrije drank maakt de stap naar echte alcohol kleiner. Je leest meer over waarom wel of geen 0.0 drinken in het artikel: ‘0.0 biertjes en wijntjes drinken ja of nee?‘.

Bronnen: manners.nl en npo3.nl/keuringsdienst-van-waarde

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat