Hoe herken je een drankprobleem?

Een alcoholverslaving is soms lastig te herkennen. Want wanneer wordt alcohol een probleem en heb je te maken met alcoholisme? Om vast te kunnen stellen of je eventuele vermoedens richting een familielid of vriend(in) kloppen, is het goed om weten wat alcoholisme inhoudt.

Het valt je ineens op. Je vriend(in) vertoont ander gedrag. Hij zegt afspraken af, komt soms wat verward over en ziet er steeds slechter uit. Hoe lang is dat al zo, vraag je je af. Alcoholisme sluipt erin. Iemand met een alcoholprobleem kan jarenlang de schone schijn ophouden. Er wordt ontkend en gemanipuleerd. Flessen worden verstopt en de uitvluchten voor weer een kater zijn niet van de lucht. Maar op dag is het probleem sterker dan de ontkenning.

Wanneer is er sprake van alcoholisme? In het kort: als je niet meer zonder alcohol kunt. Je ervaart lichamelijke en psychische ontwenningsverschijnselen wanneer je niet drinkt.

Tekenen aan de wand

De volgende signalen, en vooral een combinatie ervan, kunnen wijzen op een alcoholprobleem:

-Er wordt op vreemde tijden gedronken.

-Afspraken worden systematisch afgezegd.

-Er ontstaan financiële problemen.

-Persoon in kwestie is aangekomen of afgevallen (slechte en onregelmatige eetgewoonten).

-Er wordt veel kauwgom/pepermunt gegeten (om dranklucht te verdoezelen).

-Trillen, zweten, verwarring.

-Vaak ziek.

En dan?

Stel dat je tot de conclusie moet komen, dat jouw partner, familielid, of vriend(in) een alcoholprobleem heeft, wat doe je dan? Dan ga in de actie. Want nietsdoen is geen optie. Alcoholisme is een ziekte en daar moet je voor behandeld worden. Het eerste wat je doet, is het bespreekbaar maken. Toon begrip en wees niet boos. Ben eerlijk en vertel waar het op staat. Je hoeft dit niet alleen te doen. Licht familieleden of andere goede vrienden in.

Wil je weten wat je als naaste(n) nog meer kunt doen voor iemand met een alcoholprobleem? In de volgende nieuwsbrief vertellen we je er meer over.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat