Een kater hebben maar niet van de drank

Je maag is onrustig, je hoofd bonkt. En wat een droge mond heb je toch. Het lijkt wel alsof je gisteren te diep in het glaasje hebt gekeken. Maar dat is natuurlijk niet het geval, omdat je pauzeert. Katerachtige klachten kunnen ook voorkomen als je geen druppel alcohol hebt gedronken. Hieronder bespreken we een aantal oorzaken.

Je lichaam lijdt aan vochttekort

De grote boosdoener achter de kater is vochttekort. Vochttekort uit zich in klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en erge dorst. Flink sporten op warme dagen kan de oorzaak zijn. Geen nood: zodra je vochtgehalte weer op peil is, verdwijnen je klachten. Het advies voor volwassenen is om elke dag tussen de 1,5 en 2 liter per dag te drinken. Bron: voedingscentrum.nl.

Je hebt te veel cafeïne binnengekregen

Koffie en bijvoorbeeld bepaalde energiedrankjes bevatten cafeïne. Krijg je hier te veel van binnen -of meer dan je normaal gesproken tot je neemt- dan kun je hier last van krijgen. Ook hier is de oplossing vrij simpel: minderen met de kopjes koffie en drink vaker een glas water.

Je hebt slaaptekort

Tijdens je slaap herstelt je lichaam zich. Slaap je een periode minder goed, dan ga je dit merken. Zo neemt je concentratie af en voel je je vermoeid en suf. Op lange termijn kun je ook last krijgen van mentale klachten. Somberheid ligt op de loer wanneer je onvoldoende slaap krijgt. Lekker slapen tips, lees je hier.

Je hebt last van een verstoorde elektrolytenbalans

Een wat voor balans? Een elektrolytenbalans. Mensen die veel sporten en ook veel zweten, verliezen op deze manier veel vocht. Het kan zijn dat je elektrolytenbalans hierdoor verstoord raakt. Elektrolyten zijn mineralen die oplossen in lichaamsvloeistoffen. En die verandering van je mineralenbalans die kan zowel mentaal als fysiek invloed hebben op hoe je je voelt. Dit kan een katerig gevoel veroorzaken. Drink voor, tijdens en na het sporten voldoende water, zodat je lichaam geen kans ziet om uit te drogen.

Je hebt last van een ordinaire maar stevige hoofdpijn

Het begint vaak met een flauwe, maar zeurende pijn aan de binnenkant van je hoofd. Deze pijn neemt toe en voordat je het weet is de zeurende pijn overgegaan in een vlammende pijn en ben je ook nog eens misselijk. Licht en geluid verdraag je minder goed. Je hebt te maken met een migraineaanval. Wat helpt, is slapen in een donkere kamer. Vaak neemt de hoofdpijn zodra je wakker wordt van een goede dut, al snel af.

Er zijn nog meer redenen te bedenken die voor een katerig gevoel kunnen zorgen. Je leest ze op margriet.nl.

 

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat