Daarom doe ik mee

De een doet mee aan Dry January vanwege een weddenschap, de ander wil nu echt beginnen met een gezondere leefstijl of zijn puber het goede voorbeeld geven. In ‘Daarom doe ik mee’ vertellen verschillende deelnemers waarom ze meedoen en wat ze willen bereiken met hun deelname aan IkPas. Dit keer vertellen Alex en Juul over wat hen drijft.

Alex (39)

“Ik doe vooral mee vanwege het stemmetje in mijn achterhoofd dat de laatste jaren steeds harder roept ‘Alex, tijd om in actie te komen en je slechte gewoontes aan te pakken’. Ik kom uit een Bourgondische familie. Bij ons zijn gezelligheid en samenzijn onlosmakelijk verbonden met lekker eten, afgeblust met de nodige alcoholische consumpties. Zelf ben ik een groot liefhebber van whisky, dus kwam er regelmatig een borreltje op tafel. Ook sloot ik de werkdag standaard af met een biertje of twee, drie. Hoewel ik mijn interne stemmetje jarenlang prima heb kunnen negeren, merkte ik dat mijn gewoontes mij de laatste tijd steeds meer dwarszaten. Misschien speelt het feit dat ik dit jaar veertig word hierbij een rol. Als ik in de spiegel kijk, zie ik de gevolgen van steeds nét te veel eten en drinken duidelijker dan me lief is. Daarom heb ik Dry January aangegrepen om mijzelf een duw in de goede richting te geven. Mijn familie en vrienden waren stomverbaasd toen ik aangaf mee te doen. Maar gelukkig zijn ze heel supportive, al ben ik benieuwd hoe dat na de januari gaat zijn. Want hoewel ik niet van plan ben om mijn whisky helemaal op te geven, wordt ‘matigen’ mijn nieuwe motto dit jaar.”

Juul (44)

“De tijd van stapavonden overgoten met alcohol ligt alweer heel wat jaartjes achter mij. Het moederschap schroefde de alcoholconsumptie nog verder terug. Ik heb altijd gedacht dat we onze kinderen het goede voorbeeld gaven, door met mate te drinken. We hebben alcohol nooit bewust uit het zicht gehouden, maar wel altijd duidelijke grenzen voorgeleefd. Zoals geen alcohol drinken als je nog moet rijden en het bij één of twee drankjes houden. Toch merk ik aan mijn oudste dochter van vijftien al een grote interesse in het drinken van alcohol. Ze komt nu in de fase van feestjes bij vrienden thuis en associeert alcohol drinken duidelijk met gezelligheid. Mijn man en ik proberen het gesprek over alcohol drinken open te houden, maar haar hier tot haar achttiende van afhouden lijkt nu een hele uitdaging te worden. Daarom doe ik mee met IkPas. Ik wil mijn oudste dochter -en haar jongere zus en broer- laten zien dat alcohol drinken helemaal niet nodig is als het aankomt op gezelligheid. En eerlijk is eerlijk; daarvoor moet ik soms wel op mijn tanden bijten. Want zelfs als matige drinker merk ik nu hoe diep het idee er bij mij ingebakken zit dat bij een avond met vriendinnen een wijntje hoort.”

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat