Blogger speaking

Gelukkig valt 1 februari op een vrijdag! Dan kan ik gewoon na een maand niks weer een wijntje nemen zoals ik altijd doe op vrijdag.

Huh? 1 februari valt niet op een vrijdag, hoor ik je denken.. Je hebt gelijk dat klopt.

Dit was een paar jaar geleden toen ik voor het eerst aan Dry January meedeed. Ik had het gehaald, de vlag kon uit, ik had bewezen dat ik het kon, alcohol had geen vat op mij! Maar ook: wat was ik blij dat het voorbij was. Het normale leven kon weer beginnen!

Hoe anders is het nu, na een paar keer Dry January en langere periodes zonder alcohol. Het gaat steeds makkelijker en de voordelen lijken steeds groter te worden. De maand kan mij niet lang genoeg duren.

Het verbaast me ook. Echt veel dronk ik niet, katers had ik nauwelijks. Hoe kunnen die paar wijntjes per week zoveel effect effect?

Maar ik merk het echt. Ik ben minder bevattelijk voor kritiek, kan zelfs om mijn eigen stommiteiten lachen. Relativeren gaat veel makkelijker, ik ben milder naar andere mensen en zie eigenlijk veel minder tegen moeilijke situaties op.

Het lijkt wel of er langzaam een mist uit mijn hoofd optrekt. Mist die ik nooit eerder heb opgemerkt. Het is een fantastische ervaring.

Waar zit de uitknop?

En toch is er ook een keerzijde. Met een glaasje op kon ik mijn sores even on hold zetten, of die drukte in mijn hoofd een halt toeroepen, of een beetje losser zijn in de omgang. Nu moet ik dealen met intensere gevoelens, sta ik constant aan en reageer ik bij voorkeur op alles. Kortom ik ben zo scherp als een mes en ondanks de bak energie die ik heb, word ik er ook moe van.

Soms denk ik: Help, waar zit de uitknop?

Nieuwe gewoontes ontdekken…

Dus zo begon een ontdekkingstocht naar nieuwe bezigheden, andere manieren van ontspannen en quilty pleasures.

Bijvoorbeeld met een kop thee en Netflix vroeg mijn bed in. Valt er nog wat te bingen?  Of experimenteren met Vegan-recepten, nu we toch gezond bezig zijn, grijpen we maar even door. En tjonge wat ben ik blij met mijn onbeperkte sportschoolabonnement! Die gezondheidsupgrades zijn verslavend.

Je moet wel even moeite doen om te ontspannen, en echt spannend klinkt het niet, maar het lukt uiteindelijk wel.

Tijd te kort, zou ik?

Er is best veel te ontdekken in de heldere wereld zonder alcohol. Ik geniet ervan en raak ook steeds nieuwsgieriger naar een veel langere periode zonder alcohol….zou ik dan toch? Daarover gaat de blog volgende week.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat