Blogger speaking

Niet meer onderhandelen met mijzelf: ik pas

Dronk jij dan zoveel? Die vraag krijg ik vaak als ik vertel dat ik al enige tijd geen alcohol meer drink. Nee zeg ik dan, ik dronk niet veel. Alleen maar in het weekend, wel élk weekend en élke dag in het weekend. Het was de beloning na een week werken, het was de kers op de taart bij een feestje, het creëerde een moment om even niets te moeten, het verrijkte de smaak bij een etentje of het was een welkome afleiding om een saaie zaterdagavond toch een beetje spannend te maken. Kortom: wat ik deed of met wie maakte niet uit, de constante factor was het glaasje wijn. Eén ding wist ik wel: Het was het moment waar ik de hele week naar uit keek. Alcohol speelde en speelt een zekere rol in mijn leven en daar wilde ik vanaf! Mijn NU-moment was niet één moment, maar een opeenstapeling van veel nu-momenten.

Introduce

Ik ben Nicolette, samenwonend en moeder van 2 studerende zoons die op kamers wonen. Wij wonen midden in het centrum van bruisend en alcohol minnend Schiedam. Dé stad in Nederland waar alles draait om Jenever, een stad dat trots het glas heft op zijn verleden met graanmolens, jeneverstokerijen en brandersromantiek. Ik houd van terrasjes, feestjes, ik zing in een popkoor, dans graag, ben gek op theater, doe aan boksen, spinnen en ik schrijf graag. Zowel in mijn werk als communicatiemanager als daarbuiten.

Ik deed al 3 keer eerder mee aan Dry January, een keer aan Sober October, en 3 maanden achter elkaar dronk ik geen alcohol in coronatijd. En nu doe ik een ultieme poging om voor onbepaalde tijd geen alcohol te drinken.

Nee, ik drink dus niet superveel en toch doe ik mee. Waarom dan?

Maat houden vind ik doorgaans moeilijk. Als ik ergens voor ga, dan ga ik ervoor. Dat geldt niet specifiek voor wijn, maar voor alles. Een beetje grenzeloos? Misschien wel. Verslavingsgevoelig? Ja, zeker weten. Daarom begin ik aan de meeste dingen niet. Maar ja, voordat ik mijzelf kende, was er al alcohol in mijn leven geslopen. Mijn ouders dronken elke dag een borrel, dus daar was ik aan gewend.

Altijd de rem erop

Met dit gegeven leer je leven. Ik kan genieten van alcohol, maar altijd met de rem erop. Daarom heb Ik allemaal regels voor mijzelf ingesteld: Ik drink niet doordeweeks, tenzij…..Ik drink in het weekend pas na vijf uur, tenzij…. Ik drink niet op het sportveld als ik als publiek bij mijn kinderen sta te kijken, want dan geef je het slechte voorbeeld. Ik houd het bij wijn, geen sterke drank, tenzij………… Nooit meer dan 3, want dat was de grens om er de volgende dag geen last van te hebben. Continu met mijzelf in gesprek: mag ik of mag ik niet.

2 keer per jaar mocht ik los: bij een feestje tijdens de Schiedamse brandersfeesten en tijdens de jaarlijkse wijnproeverij bij de buren. En o ja: op koningsnacht. Dan plande ik de volgende dag helemaal niets om lekker uit te brakken. Dat had ik toch maar even met mijzelf uit onderhandeld!

Remmen dan echt los tijdens Dry January?

De reden dat ik een periode zonder alcohol wil leven is, omdat ik geen zin meer heb in die constante onderhandeling met mijzelf. Ik hoop mijzelf te bevrijden van die regels en de remmen  eens echt los kan gooien. Ik ben benieuwd!

Ik kijk er naar uit om alle ikpassers te ontmoeten.

Op jouw gezondheid, van Nicolette!

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat