Blogger speaking

Hé, drinkt Isabel nu ook water? Zie ik het goed? O, en Pieter ook! En die nieuwe jongen van marketing staat ook met een glaasje prik!

Ik sta op een nieuwjaarsborrel van het werk, één van de uitdagingen die ik deze maand al ruim van tevoren zag aankomen. Ik maakte me daar vooraf best zorgen over. Hoe doe ik dat? Proosten op het nieuwe jaar zonder bubbels in je glas! Hoe ga ik dat verbergen? Als mijn collega’s het door hebben krijg ik allemaal van die opmerkingen en daar heb ik even helemaal geen zin in. Mijn uitdaging om zonder glaasje bubbels deze borrel door te komen is al groot genoeg. Die term borrel alleen al. Met daarbij een borrelplank met borrelhapjes en borrelnootjes, geen ontkomen aan. Herken je dat?

Als je niet drinkt ben je saai.

Als je over de lijn stapt en terecht komt in de wereld van non-alcohol, kom je er pas achter hoe groot de rol is die alcohol in ons leven inneemt. In onze taal, in ons gedrag, in onze vriendschappen, in stoere verhalen, in onze identiteit. Wat is het beeld dat je hebt van iemand die niet drinkt? Juist: Iemand die niet geniet van het leven, zo SAAI!

En dat is dan ook de reden dat ik niet wil dat iemand ziet dat ik wat anders in mijn glas heb bij het uitbrengen van de toast op het nieuwe jaar. Ik ben totaal niet saai, omdat ik een maandje niet drink. Helaas weten anderen mij duidelijk te maken dat ik vooral van het leven moet blijven genieten. Of vragen: je gaat toch wel weer drinken? Of nog erger: Ik weet zeker dat je het niet vol gaat houden! Ik maak er een persoonlijke challenge van om jou vanavond aan de wijn te krijgen. Alsjeblieft zeg, ik ben al groot!

Afspraak is afspraak

Ik heb een afspraak met mijzelf, toch? Dat zijn de belangrijkste afspraken die er zijn. Een afspraak waar ik trouw aan wil blijven.

De opmerkingen van mijn collega’s laten mij niet wankelen in mijn overtuiging. Sterker nog: ik raak er sterker door overtuigd. Het zegt meer over de collega in kwestie dan over mij. Wie is hier nou saai?

Gaandeweg de borrel zie ik opeens steeds meer mensen om mij heen met een ander drankje in hun hand. Zie je nou? Ik bent niet de enige. Er zijn namelijk best veel mensen die geen! alcohol drinken.

Goede gesprekken met saaie mensen: het kan!

De avond verstrijkt en ik merk dat ik meer aandacht heb voor alles om me heen, dat het helder blijft in mijn hoofd. Heerlijk! Terwijl het om mij heen steeds luidruchtiger en uitbundiger wordt. Eigenlijk is het heel leuk om zo’n borrel eens van de nuchtere kant te zien. Misschien is dit wel het moment om een praatje te gaan maken met die nieuwe van marketing. Best een leuk type namelijk, en allesbehalve saai en ook nog helemaal nuchter. Dat belooft een goed gesprek te worden!

Op jouw gezondheid!

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat