Met deze boekentips kom jij de maand januari wel door

De dagen zijn kort en donker én on top of that zit jij in je pauzeperiode. Maar niet getreurd, wij verzamelden de leukste boekentips voor de maand januari. Je zult zien: jouw pauzeperiode vliegt voorbij!

Het is koud, nat, donker en jij wilt graag ontspannen. Helaas, voor jou geen soepele rode wijn of verwarmende borrel. Correctie: niks helaas, want ook zonder alcohol kun je je prima ontspannen. En wel door het lezen van een goed boek. Welke boeken de moeite waard zijn, laten we natuurlijk geheel aan jou over. Maar om je op weg te helpen, selecteerden wij een aantal aanraders die onlangs gelanceerd zijn.

Thriller / Sneeuwblind van Ragnar Jónasson:  Ari Thór, een jonge politieagent, begint in Siglufjörður -een idyllisch vissersplaatsje in het onherbergzame noorden van IJsland dat alleen bereikbaar is via een smalle bergtunnel- aan zijn eerste baan. Wanneer een jonge vrouw halfnaakt in de sneeuw wordt aangetroffen, bloedend en bewusteloos, en een gerespecteerd schrijver zijn dood tegemoet valt in het plaatselijke theater, ontdekt Ari dat hij niemand in de kleine gemeenschap echt kan vertrouwen en dat geheimen en leugens er een levenswijze zijn.

Literair oorlogsverhaal (non-fictie) / Eindstation Auschwitz van Eddy de Wind: In Eindstation Auschwitz doet Eddy de Wind verslag van de verschrikkingen in het kamp en analyseert en observeert hij het gedrag – zowel goed als kwaad – waar mensen toe in staat zijn. Hij beschrijft Auschwitz zoals nooit eerder is gezien, rechtstreeks vanuit het kamp en met de emotie van dat moment.

Gedichtenbundel / Zo heel jij mij van Isa Hoes: Het overlijden van een vriend, afscheid nemen van een geliefde of het vertrouwen verliezen in jezelf. Verdriet is een deel van het leven en besluipt je op de meest onverwachte momenten. Isa Hoes biedt met haar nieuwe bloemlezing troost en verlichting voor momenten van hevig verdriet, maar ook voor de kleine tegenslagen van alledag. Deze verzameling laat zien hoe poëzie een glimlach op je gezicht kan toveren en je kan hullen in een deken van troost.

Roman / Tropenbruid van Susan Smit: Amsterdam, 1907. Het weesmeisje Anna droomt van een ander, grootser leven. Op een dag reageert ze op een advertentie waarin een ambtenaar in Nederlands-Indië een echtgenote zoekt. Eenmaal in Batavia ontdekt Anna al snel dat haar huwelijk met de starre Willem niets anders is dan een dekmantel voor carrièregekonkel, geheime liefdes en verzwegen familieverbanden. Tropenbruid is een zinderend liefdesverhaal tegen de achtergrond van een onderbelicht deel van onze koloniale geschiedenis.

Persoonlijke roman / Mijn vaders hand van Bart Chabot: Velen kennen Bart Chabot. Als schrijver, als biograaf van Herman Brood of van tv. Maar wie kent Bart Chabot écht? Wie gaat er achter hem schuil? Pas wanneer hij in 2018 voor de zoveelste keer in het ziekenhuis belandt en de dood in de ogen kijkt, stelt hij zichzelf, na lang uitstel, deze vraag. Hij graaft naar zijn Haagse wortels en doorwroet zijn jeugd. Op nietsontziende en aangrijpende wijze doet hij vanuit zijn ziekenhuisbed verslag van een rijk doch getroebleerd leven. Mijn vaders hand is een indringende en zeer persoonlijke roman, nuchter en met humor geschreven.

Welk boek sleept jou door de maand januari heen?

 Laat het ons weten in een reactie!

Gerelateerd

Tips

Alternatieven van IkPas-deelnemers

Charl Ik ben niet op zoek gegaan naar allerlei zoete of zure vervangers. Water, koffie, thee en melkproducten zijn voor mij de ‘vochtbrengers’. Geen fris of overige kant-en-klaar-dranken. Wat de…
Lees meer
Tips

De leukste podcasts

Trek je wandelschoenen aan of pak de zwabber erbij. Zet dan je oren open en genieten maar! De podcast is niet meer weg te denken uit het medialandschap. Wij vonden…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat