De eerste week zit erop: wat gebeurt er met je?

Je bent al zeven dagen onderweg. Je begint misschien veranderingen aan het oppervlak te zien -geen kater, meer energie, een stralende huid- maar wat gebeurt er tijdens je eerste alcoholloze week binnen in je lichaam? We publiceren vijf blogs over wat je lichaam doet na een, twee, drie, vier en vijf weken alcoholvrij, dus lees en wees trots!

De eerste dag

De eerste 24 uur is je lichaam druk bezig alle alcohol uit je systeem te verwijderen met een snelheid van één eenheid per uur. Je zult je waarschijnlijk niet anders voelen. Immers, de meesten van ons ervaren regelmatig een alcoholloze dag.

Korter lontje?

Na de eerste paar dagen van je droge reis voel je je misschien een beetje somber, omdat er geen dopamine wordt aangemaakt -een stemmingsbevorderende chemische stof die in de hersenen wordt geproduceerd- en je lichaam glycogeen en mineralen vervangt. Als je je traag voelt en merkt dat je tegen iedereen aan het snibben bent, onthoud dan dat dit maximaal een paar dagen zal duren en dat de voordelen zich gauw genoeg zullen openbaren.

Zóóóóó moe

Het kan zijn dat je tijdens de eerste week moeite hebt met in slaap vallen. Zonder het slaapverwekkende en verdovende effect van drank, is het lastiger om direct in slaap te vallen. Het is verleidelijk om een ‘slaapmutsje’ te nemen, maar dan ben je weer terug bij af. Zorg voor een goede slaaproutine: probeer elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan, eet niet vlak voor het slapen gaan en zorg dat je een uur voordat je gaat slapen helemaal schermvrij bent. Wat je wel kunt doen? Melkachtige drankjes drinken, warme baden, rustgevende muziek, ademhalingsoefeningen, het lezen van een ontspannend boek; misschien moet je eerst een paar dingen uitproberen, voordat je jouw nieuwe slaapmutsje hebt gevonden.

De tweede helft van de week

Hopelijk voel je je beter op de dagen vier tot en met zeven. Alle systemen in het lichaam draaien in ieder geval weer op hun gebruikelijke werkniveau. Het kan zijn dat je meer energie en een betere concentratie hebt. Grote kans dat je vanaf nu de slaap iets beter kunt vatten.

Sommige mensen ervaren rond deze tijd zeer levendige dromen tijdens de REM-slaap. REM is het slaapstadium waarin we dromen. Als we drinken, wordt de REM-slaap onderdrukt; daarom zijn we de volgende dag nog steeds zo moe, zelfs na een slaap van acht uur. Deze dromen zijn niets om je zorgen over te maken, maar sommige mensen melden wel dat het de gekste, engste of meest bizarre en lucide dromen zijn die ze ooit hebben gehad. Popcorn, iemand?

Waar zijn mijn voordelen?

Sommige mensen zullen deze voordelen op verschillende momenten ervaren, of helemaal niet. Dit kan te maken hebben met hoeveel je eerder hebt gedronken, andere levensstijlveranderingen (als je je slaapmutsje inruilt voor een espresso, heb je waarschijnlijk geen betere slaap) of dit heeft alles te maken met de eigenaardigheden van je specifieke lichaam. Dat betekent niet dat je pauzeperiode jou geen goed doet, en het betekent ook niet dat je je op de langere termijn niet beter zult voelen – dus geef niet op als je deze effecten niet precies ervaart zoals hierboven beschreven. En let vooral ook op de voordelen die nu niet zijn genoemd, maar die jij wel degelijk ervaart!

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat