Verloskundige aan het woord

Iedere maand vertelt verloskundige Dieuwke Ottens over wat ze meemaakt in haar praktijk als verloskundige. Deze keer staat het FAS-syndroom centraal.

Vorige week kwam Inge op het spreekuur. Inge ken ik als een cliënte die altijd heel bewust in haar zwangerschap staat. Ze eet bewust, sport en heeft prettig werk dat alle begrip heeft voor haar zwangerschap. Zo kan ze de rust nemen die zij soms nodig heeft.

Vanuit het niets vroeg ze naar het FAS-syndroom. Tijdens het sporten had een vriendin aangegeven dat ze iemand kende die een kind heeft met het FAS-syndroom. Het zou iets met alcohol te maken hebben. Bij haar was er met name ongeloof: “Je drinkt toch niet als je zwanger bent?”. Dat is ook de moraal in Nederland. Maar wat in theorie makkelijk lijkt, hoeft dat in de praktijk niet te zijn.

Samen zijn we op onderzoek uitgegaan. We kwamen al snel terecht op de website van de FAS Stichting.

FAS/D: Foetaal Alcohol Syndroom en Spectrum Disorders (FAS/D)

Als een vrouw tijdens de zwangerschap alcohol drinkt, kan dat schadelijk zijn voor de baby in haar buik. Wordt de baby geboren met afwijkingen en/of hersenschade als gevolg van alcohol? Dan vallen die onder de naam FAS/D.

Er zijn verschillende vormen van FAS/D:

  • Foetaal Alcohol Syndroom (FAS)
  • Gedeeltelijke FAS
  • Alcoholgerelateerde geboorteafwijkingen
  • Alcoholgerelateerde schade aan de hersenontwikkeling

Hoe vaak komen FAS en FASD voor?

Op de website van de FAS Stichting lazen we dit:

“Wereldwijd wordt het aantal kinderen dat met FASD wordt geboren geschat op 7,7 per 1.000 geboortes (0,77%). In Europa is dit bijna drie keer zoveel: 19,8 kinderen per 1000 geboortes (1,98%). Het aantal kinderen met FAS wordt wereldwijd geschat op 1,5 per 1.000 geboortes (0,15%). Voor Nederland zijn er geen aparte cijfers beschikbaar.

De cijfers zijn lastig te vertalen, omdat ze gebaseerd zijn op het alcoholgebruik dat de moeders zelf hebben aangegeven. Dus heeft de moeder niets aangegeven over het, dan wordt er waarschijnlijk niet aan FASD of FAS gedacht. Het is dus mogelijk dat FASD en FAS vaker voorkomen dan nu bekend is”.

Best schokkende cijfers als je ze zo ziet op een website. We lazen verder:

FAS is 100% te voorkomen door niet te drinken tijdens de zwangerschap. De schade die alcohol kan aanbrengen tijdens de ontwikkeling van de foetus is niet meer terug te draaien. Het is duidelijk dat met name overmatig drinken (het drinken van meer dan 14 glazen per week) en binge drinken (het drinken van 5 of meer alcoholische dranken per gelegenheid) de kans op FAS sterk verhogen.”

Voor Inge, maar ook voor mij, weer een moment van bewustwording om aandacht te blijven houden op een alcoholvrije zwangerschap.

Dieuwke is al 20 jaar fulltime verloskundige. Ze begeleidt zwangeren en hun partners. Tijdens de zwangerschap, de bevalling en ook ná de bevalling. Ze heeft meer dan 1.300 bevallingen begeleid. Daardoor heeft ze veel ervaring. Er is dan ook bijna geen vraag die ze nog niet gehoord heeft.

En sinds 2015 is ze consulent seksuele gezondheid (NVVS) bij de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie. Ze beantwoordt allerlei soorten vragen over seksualiteit. Bijvoorbeeld vragen over pijn bij het vrijen. Of dat partners allebei andere seksuele verlangens hebben tijdens of na de zwangerschap. En ook mannen met erectieproblemen komen bij haar praten.

 

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat