Kijk hoe je baby zich ontwikkelt in je buik

In de zwangerschapskalender op deverloskundige.nl volg je het per week. Je leest én ziet hoe de baby zich ontwikkelt. En ook wat er per week met jouw lichaam gebeurt tijdens de zwangerschap.

Of je een jongen of meisje krijgt wordt al bepaald bij de bevruchting. Maar in week 11 wordt het geslacht ook zichtbaar. Hij/zij kan zich goed bewegen en zwemt lekker rond in je buik.

Om te onderzoeken of je baby het Downsyndroom heeft, kun je een NIPT of een combinatietest laten doen. Deze test bestaat uit bloedonderzoek (tussen 9 en 14 weken zwangerschap) van de moeder en bij de combinatietest ook uit een nekplooimeting (tussen 11 en 14 weken zwangerschap) van de baby.

In week 12 kan je baby al op z’n duimpje zuigen en met de handjes grijpen. In deze week probeert de verloskundige naar het hartje te luisteren. En bij jou verandert de hormoonhuishouding. Daardoor kun je heel anders reageren dan normaal. Je barst misschien zomaar in tranen uit of wordt opeens boos om niets.

Vanaf week 13 ongeveer zijn alle organen bij je baby aangelegd. Je baby gaat nu vooral groeien. En jouw buik dus ook . Dit is ook de week dat veel zwangere vrouwen hun omgeving vertellen dat ze zwanger zijn.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat