Kijk hoe je baby zich ontwikkelt in je buik

In de zwangerschapskalender op deverloskundige.nl volg je het per week. Je leest én ziet hoe de baby zich ontwikkelt. En ook wat er per week met jouw lichaam gebeurt tijdens de zwangerschap.

Week 39, tja, het grote wachten is begonnen. Of misschien ook al een tijdje bezig. De baby ligt klaar voor de geboorte. De keuze waar je wilt bevallen, thuis of in het ziekenhuis, hoef je nog steeds niet te hebben gemaakt. Als je echt weeën hebt, kun je die beslissing dán nog maken.

Week 40, weer een week verder. Jij bent er misschien al klaar mee, maar de baby kan ook pas over 2 weken geboren worden! Je geduld wordt op de proef gesteld. Een grote placenta maakt veel progesteron aan. Dat is een hormoon dat ervoor zorgt dat de weeën wat langer op zich laten wachten. Maar het is de baby die bepaalt wanneer hij geboren wordt. Dan scheidt hij het stresshormoon cortisol af. Via de placenta komt dat bij jou terecht. De weeën starten en de bevalling gaat beginnen.

Week 41. Je baby merkt zelf in de eerste uren van de bevalling eigenlijk niets. Pas als de weeën sterker worden en sneller achter elkaar gaan, krijgt hij minder ruimte om te bewegen. Dan wordt hij wakker. Lees op deverloskundige.nl meer over wat er met je baby gebeurt tijdens de bevalling.

Wordt je baby in week 42 geboren, dan zijn alle donshaartjes en huidsmeer op je baby verdwenen. Waarschijnlijk is hij ook lekker mollig, want hij heeft goed kunnen ‘eten’ (via de placenta). En heb je inderdaad tot deze week moeten wachten met de bevalling? Dan heb je nog recht op 10 weken zwangerschapsverlof! Ook als je er mogelijk al 8 weken op hebt zitten.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat